«Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η δίαιτα αποτελεί μια εξαιρετικά στρεσογόνο δραστηριότητα», λέει ο ψυχολόγος δρ Μάϊκ Γκρην, από το Πανεπιστήμιο Άστον, στο Μπέρμιγχαμ. «Έχουμε διαπιστώσει ότι τα επίπεδα των ορμονών του στρες είναι αυξημένα σε όσους κάνουν δίαιτα, γι' αυτό και συνιστούμε πλέον να συνδυάζεται κάθε πρόγραμμα αδυνατίσματος με ψυχολογική υποστήριξη».
Αν, συνεπώς, θέλετε να αδυνατίσει το σώμα σας, πρέπει να επιστρατεύσετε και το μυαλό σας. Να πως.
1. Θέστε συγκεκριμένους στόχους.
Οι στόχοι είναι το κλειδί για να αλλάξετε συμπεριφορά. Οι ειδικοί λένε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επιμείνει κανείς σε κάτι, εάν δεν ξέρει γιατί το κάνει και πως θα αλλάξει την ζωή του. Καθήστε, λοιπόν, κάτω και γράψτε τους στόχους σας έχοντας κατά νου ότι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί (λ.χ. να χάνετε το πολύ 1 κιλό την εβδομάδα) και συγκεκριμένοι (θέστε, λ.χ., ένα χρονικό όριο). Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει εξ αρχής να «μπει» το μυαλό σας και στην λογική της άσκησης, διότι η συστηματική γυμναστική συμβάλλει στην ρύθμιση της όρεξης.
2. Καταγράψτε τα πλεονεκτήματα.
Το αδυνάτισμα παρέχει πολλά οφέλη στην ψυχή και στο σώμα. Σκεφθείτε τι θα κερδίσετε αδυνατίζοντας και κάνετε έναν κατάλογο, ώστε να τον διαβάζετε στις δύσκολες ώρες, συνιστά η διαιτολόγος Νίνα Πάντεφουτ.
3. Αναλύστε την διατροφή σας. Να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής για τουλάχιστον μία εβδομάδα, καταγράφοντας οτιδήποτε τρώτε και υπό ποιες συνθήκες το τρώτε. Αναλύοντας εν συνεχεία το ημερολόγιο, θα ανακαλύψετε πολλά για τις διατροφικές συνήθειές σας, αλλά και για τις αιτίες της πολυφαγίας σας.
«Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν στο φαγητό παρηγοριά, ενώ άλλοι τρώνε γιατί δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν», λέει ο διαιτολόγος Μάρτιν Νταίηβις.
«Αν ένας άνθρωπος δεν ξέρει γιατί τρώει πολύ, δεν μπορεί να σταματήσει να το κάνει». Αναρωτηθείτε, λοιπόν, τι άλλο (εκτός από την πείνα) σας ωθεί στο φαγητό. Φταίει η ανία; Μήπως σας είναι συνήθεια; Τρώτε επειδή τρώνε οι άλλοι; Το ημερολόγιό σας λογικά θα σας δώσει μια καλή ιδέα.
4. Αντιμετωπίστε την αιτία του προβλήματος.
Μόλις βρείτε την απάντηση στο γιατί τρώτε, πρέπει να βρείτε τρόπους να την αντιμετωπίσετε. Αν, λ.χ., τρώτε όταν είστε λυπημένοι, αναζητήστε κάτι άλλο που θα σας φτιάξει την διάθεση. Κι αν τρώτε για παρηγοριά, παρηγορηθείτε με άλλον τρόπο. Απαραίτητο είναι ακόμα να ρωτάτε τον εαυτό σας κάθε φορά που απλώνετε το χέρι σε ένα φαγητό, αν το θέλετε επειδή πεινάτε ή από άλλους λόγους.
5. Να σκέφτεσθε θετικά. Όσοι κάνουν δίαιτα και αποτυγχάνουν, συνηθίζουν να μιλούν και να αναλύουν την αποτυχία τους. Οι αρνητικές σκέψεις, όμως, υπονομεύουν την προσπάθειά σας περισσότερο απ' όσο φαντάζεστε, διότι σας κάνουν να πιστεύετε - έστω και υποσυνείδητα - ότι δεν έχετε δυνατή θέληση, ότι είστε εθισμένοι στα παχυντικά φαγητά και ότι θα αποτύχετε.
Προσπαθήστε, λοιπόν, να σκέπτεστε θετικά, εστιάζοντας την προσοχή σας σε ό,τι πραγματικά θέλετε και όχι σε ό,τι απεύχεστε. Αντί, λ.χ., να σκέπτεστε «δεν θέλω να είμαι υπέρβαρος» να λέτε «θέλω να είμαι αδύνατος, γεμάτος ενέργεια και σε καλή φυσική κατάσταση».
6. Εκπαιδεύστε το υποσυνείδητό σας. Δεν αρκεί να σκέφτεται κανείς θετικά, πρέπει να το πιστέψει και το υποσυνείδητό του. Όπως εξηγεί ο κ. Νταίηβις, «οι ιδέες, οι σκέψεις και οι οδηγίες που "αποθηκεύονται" στο υποσυνείδητό μας, μετατρέπονται σε γεγονότα, τα οποία το υποσυνείδητο αποδέχεται ως την απόλυτη αλήθεια.
Αν, λοιπόν, έχει προγραμματιστεί με τις λάθος πληροφορίες (λ.χ. «είμαι σίγουρος ότι θα αποτύχω), θα υπονομεύει την προσπάθεια αδυνατίσματος. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να λέτε πολλές φορές, δυνατά στον εαυτό σας «αδυνατίζω, αποκτώ καλύτερη φυσική κατάσταση και το σώμα μου αλλάζει», ώστε να το πιστέψει και το υποσυνείδητό σας.
7. Ονειροπολήστε.
Οι ειδικοί λένε πως το μυαλό δεν αναγνωρίζει εύκολα τι είναι αληθινό και τι φανταστικό, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στο αδυνάτισμα. «Δείτε» λοιπόν με τα μάτια της φαντασίας σας τον εαυτό σας αδύνατο, ονειροπολήστε για τα καινούργια ρούχα που θα αγοράσετε ή τις νέες δραστηριότητες που θα κάνετε, φανταστείτε τις αντιδράσεις των άλλων μπροστά στην νέα σας εμφάνιση και θα γεμίσετε θετικές σκέψεις και πίστη πως θα τα καταφέρετε.
Η ονειροπόληση μπορεί επίσης να κάνει πιο αποτελεσματική την άσκηση, αφού μελέτες έχουν δείξει πως όσοι φαντάζονται τους μυς τους να γυμνάζονται την ώρα της άσκησης, προπονούνται πιο αποτελεσματικά.
8. Συγκεντρωθείτε.
Να αποφεύγετε τις αποσπάσεις όταν τρώτε και να συγκεντρώνεστε στο πιάτο και στο σώμα σας, ώστε και το φαγητό να απολαμβάνετε και το σώμα σας να μάθετε σταδιακά να «ακούτε». Έτσι, θα καταφέρετε να τρώτε όταν πεινάτε και να σταματάτε όταν χορταίνετε.
9. Να είστε έτοιμοι.
Από το ημερολόγιό σας θα ξέρετε ποιες συνθήκες είναι για εσάς δύσκολες και σας ωθούν στο τσιμπολόγημα ή την πολυφαγία. Ετοιμασθείτε γι' αυτές έχοντας πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και υγιεινά σνακ, όπως τα φρούτα, λίγα καρύδια και σταφίδες. Φροντίστε επίσης πριν από τις εξόδους σας να τρώτε κάτι υγιεινό και φανταστείτε τον εαυτό σας να γυρνάει την πλάτη στους παχυντικούς πειρασμούς.
10. Να είστε επιεικείς, αλλά με αυτοέλεγχο.
Αν κάποιος έχει γιορτή και φάτε ένα γλυκό, δεν σημαίνει ότι έχετε χαλάσει την δίαιτά σας. Όλοι δικαιούνται να κερνάνε κάτι τον εαυτό τους. Το μυστικό είναι να σταματήσετε στο ένα γλυκό και αν πειρασμοί είναι πολλοί και συχνοί να μάθετε να επιλέγετε συνειδητά αν και πότε θα υποκύπτετε σε αυτούς.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ, Ένθετο Υγεία