Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Όνειρα


Στον κόσμο της έρευνας του ύπνου, τα όνειρα μοιάζουν με ένα μαύρο κουτί: κανείς δεν ξέρει επακριβώς τι περιέχουν. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν κατορθώσει να αποκωδικοποιήσουν τον παράδοξο αλλά προβλέψιμο τρόπο με τον οποίο τείνουν να εμφανίζονται.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ιατρική έρευνα υποδηλώνει ότι πολλά απ’ όσα συμβαίνουν σε ένα όνειρο είναι μοναδικά για το συγκεκριμένο όνειρο. Εντούτοις, μερικά γεγονότα της καθημερινότητάς μας μπορούν να ενσωματωθούν στα όνειρα – και μάλιστα με δύο τρόπους.
Ο πρώτος είναι το «υπολειμματικό στάδιο της ημέρας». Σε αυτό, τα γεγονότα της ημέρας που μας προκαλούν έντονα συναισθήματα βρίσκουν τον τρόπο να «περάσουν» το βράδυ στα όνειρά μας.
Ο δεύτερος είναι το ακόμα πιο μυστηριώδες «στάδιο των λανθανόντων ονείρων», το οποίο είθισται να έπεται του υπολειμματικού. Σε αυτό, τα συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα αργούν να εμφανιστούν στα όνειρά μας - συχνά περνάει μία εβδομάδα έως ότου τα «δούμε». Αυτή η «λανθάνουσα» κατάσταση έχει αρχίσει να καταγράφεται σε μελέτες που χρονολογούνται από την δεκαετία του 1980.
Σε αυτό τον παράδοξο κύκλο έριξε λίγο φως μια μελέτη του 2004, που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική «Επιθεώρηση Μελέτης του Ύπνου» (JSR). Επιστήμονες μελέτησαν τα ημερολόγια 470 εθελοντών οι οποίοι κατέγραφαν επί μία εβδομάδα τα όνειρά τους.
Όπως διαπίστωσαν, το στάδιο των λανθανόντων ονείρων ήταν πιο ισχυρό σε όσους εθελοντές πίστευαν πως τα όνειρά τους αποτελούν μια ευκαιρία να κατανοήσουν τον εαυτό τους και έτσι συχνά έβλεπαν στον ύπνο τους τις λύσεις των προβλημάτων τους ή των συναισθημάτων τους που σχετίζονταν με τις σχέσεις τους.
Οι ερευνητές έγραψαν στην JSR πως τα «καθυστερημένα» όνειρα αποτελούν τον τρόπο που διαθέτει το μυαλό μας για να έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί τις διαπροσωπικές δυσκολίες και να «μετατρέψει» τις αρνητικές αναμνήσεις σε πιο θετικές.
Άλλες μελέτες επίσης έχουν δείξει πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα όνειρα και σε αυτού του είδους της επεξεργασία των συναισθηματικά φορτισμένων αναμνήσεών μας.
Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι κατ’ αρχήν, ό,τι ζούμε μέσα στη μέρα έχει την ικανότητα να περνάει στα όνειρά μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο κύκλος των ονείρων τελειώνει το ίδιο βράδυ – μπορεί κάλλιστα να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα!

Ασπιρίνη

Η τακτική λήψη ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ από τους σαραντάρηδες μπορεί να μειώσει το κίνδυνο καρκίνου αργότερα στη ζωή.

Προκαρκινικές αλλοιώσεις εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 45 ετών. Έτσι η λήψη ασπιρίνης και για μιά δεκαετία μπορεί να αποτελεί τη καλύτερη στρατηγική για να μπεί ένα φρένο στην ανάπτυξη της νόσου. Παράλληλα στη συγκεκριμένη ηλικία υπάρχει πολύ μικρότερος κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών από τη λήψη του φαρμάκου, όπως είναι η εσωτερική αιμορραγία, σε σύγκριση με την ηλικία των 60 ή 65 ετών.

Ένα καταπληκτικό μικρό ταινιάκι

Απολαύστε ένα καταπληκτικό μικρό ταινιάκι.
http://www.youtube.com/watch?v=M8n9ZhtWfWU&feature=player_embedded

Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα, Άγραφα

Από το Ταχυδρόμο, 31.10.2010
Ο Στράτος Μαρκίδης και ο Γιωργος Φραντζεσκακης δεν ειναι Καρδιτσιώτες. Εμπνέονται όμως από την πόλη και της αφιερώνουν έργα και ημέρες τους.
Οι κάτοικοι της Καρδίτσας οργάνωναν τις τελευταίες δύο δεκαετίες τη θέση της πόλης τους στον τουριστικό χάρτη, χωρίς να το κάνουν και πολύ θέμα, ενώ ταυτόχρονα συνέχιζαν να ξετυλίγουν την καθημερινότητά της στο δυτικό άκρο του θεσσαλικού κάμπου. Διαμόρφωναν ποδηλατόδρομους, λάτρευαν την Αναγέννηση (ΑΣΑ!) στο ποδόσφαιρο, έπιναν τσίπουρο και αργά αλλά σταθερά προσέλκυαν τουρίστες απ’ τα αστικά κέντρα.
Η κίνηση που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στην περιοχή και τα φυσικά κάλλη της Λίμνης Πλαστήρα –αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα τεχνητής λίμνης μαζί με την Κερκίνη– διαμόρφωσαν τους δικούς της «προσκυνητές», διαφορετικούς από εκείνους των γειτονικών Μετεώρων, του κοσμικού Περτουλίου και της φασαριόζας Λάρισας. Μόνο αυτά; Oχι βέβαια, προσθέστε ακόμη την υπόγεια ένταση της πόλης, τη γειτνίαση με τα ασύγκριτα Αγραφα, τη Ρεντίνα, την ορεινή Αργιθέα και τα Λουτρά Σμοκόβου.
Αν τη δεκαετία του 1990 το «Safe sex» με φόντο την Αθήνα και η «Θηλυκή εταιρεία» με φόντο τη Λάρισα ήταν οι αντιπροσωπευτικές ταινίες μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από τα ανερχόμενα μεσοαστικά στρώματα, το «I love Karditsa» γυρίστηκε σε μια χαμηλών τόνων πόλη και με πρωταγωνιστές όχι πια νεόπλουτους Νεοέλληνες, αλλά τον συμπαθή επαρχιώτη και «ανταμείφθηκε» την προηγούμενη σεζόν με 380.000 εισιτήρια.
O σκηνοθέτης της πετυχημένης κομεντί Στράτος Μαρκίδης (με καταγωγή από την Κρήτη και τη Λέσβο) και ο ταξιδιωτικός δημοσιογράφος Γιώργος Φραντζεσκάκης –λάτρεις και οι δύο της Καρδίτσας– τοποθετούν τη λούπα στην περιοχή. Και μας θυμίζουν όχι μόνο έναν ακόμη ταξιδιωτικό προορισμό, αλλά και έναν πραγματικά πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής.
Στράτος Μαρκίδης, σκηνοθέτης
«O έρωτας αναπτύσσεται καλύτερα εκτός άστεως»
«Αποφασίσαμε και γυρίσαμε την ταινία “I love Karditsa” έπειτα από την ιδέα των δύο σεναριογράφων, της Διονυσίας Τσιτιρίδου και του Αντώνη Παλιόπουλου, που έτσι κι αλλιώς έλκουν την καταγωγή τους απ’ την περιοχή. Η πολύ ιδιαίτερη εκφορά του λόγου στην Καρδίτσα ήταν στα επιπλέον ατού αυτού του κόνσεπτ. Αν και τα γυρίσματα στην Καρδίτσα διήρκεσαν μόνο πέντε ημέρες –κάποιες σκηνές διαδραματίστηκαν στον Πόρο–, ο κόσμος φάνηκε πως αγάπησε την ταινία, αφού, όταν προβαλλόταν στην Καρδίτσα, η κινηματογραφική αίθουσα της πόλης δεν χωρούσε άλλους (έχει μόνο 600 θέσεις) και με τα αυτοκίνητά τους πήγαιναν μέχρι τη Λάρισα ή και τα Τρίκαλα για να τη δουν. Εκανα καρδιτσιώτες φίλους και αυτό που παρατηρώ είναι πως και πολλοί που διαμένουν στην Αθήνα επιστρέφουν –κρίση γαρ– στην πόλη τους και στα γύρω χωριά. Για την ακρίβεια –όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα– ανακαλύπτουν ξανά την περιοχή που γεννήθηκαν. Η Καρδίτσα είναι μια πανέμορφη πόλη, πλούσια – όπως και όλη η περιοχή. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων περιηγηθήκαμε όλο τον νομό και μας ξεδιπλώθηκε η ομορφιά του. Εμένα πάντως μου αρέσει, έτσι κι αλλιώς, το επαρχιακό τοπίο και το επιλέγω για τις ταινίες και τα σίριαλ που κάνω. Πιστεύω επίσης ότι ο έρωτας αναπτύσσεται πιο καλά εκτός άστεως. Μάλλον επειδή έχουν μείνει πιο αγνά τα συναισθήματα».
(Στις 25 Νοεμβρίου βγαίνει στις αίθουσες η νέα ταινία του Στράτου Μαρκίδη «Ξέσπασμα του φεγγαριού»)
Γιώργος Φραντζεσκάκης, ταξιδιωτικός δημοσιογράφος
«Η Καρδίτσα θα έπρεπε να λέγεται “Καρδιά”»
«Ήμουν 6 ή 7 χρόνων όταν πρωτοείδα τη Λίμνη Πλαστήρα. Από το πρώτο εκείνο ταξίδι δεν θυμάμαι και πολλά, θυμάμαι όπως πολύ ζωηρά ότι στο παιδικό μυαλό μου οι λέξεις “Πλαστήρας” και “πλάστης” ηχούσαν και σήμαιναν σχεδόν το ίδιο, οπότε μου σφηνώθηκε στο μυαλό ότι αυτή η λίμνη ήταν το έργο ενός ανθρώπου που έπαιρνε τον πλάστη και έφτιαχνε στη φύση ό,τι του υπαγόρευε η φαντασία του – κάτι που δεν απέχει τελικά και πολύ από την πραγματικότητα.
Πηγαίνω συχνά στην Καρδίτσα γιατί έχω φίλους εκεί. Φίλους ποδηλάτες, φίλους αναρριχητές και φίλους φίλους! Oταν πρωτοπήγα για ταξιδιωτικό ρεπορτάζ, πίστευα ότι θα συναντούσα άλλη μία επαρχιακή πρωτεύουσα-αφετηρία για εξορμήσεις στη φύση. Ευτυχώς διαψεύστηκα. Είδα μια πόλη με σύγχρονες υποδομές, που ακόμα πασχίζουμε να εισαγάγουμε στην πρωτεύουσα.
Τι διαφοροποιεί αυτή την πόλη απ’ τις άλλες;
O εξανθρωπισμός της καθημερινότητας! Το γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν τις ελεύθερες ώρες τους στα πάρκα (το Παυσίλυπον έχει μια νοσταλγική θλίψη που με κερδίζει), οι αληθινοί ποδηλατόδρομοι (στην Καρδίτσα είδα τον πρώτο φωτεινό σηματοδότη για ποδήλατα που έχω συναντήσει ποτέ στην Ελλάδα) και η ανυπόκριτη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στους επισκέπτες.
Κάποτε έγραψα ότι η λέξη “Καρδίτσα” αδικεί την πόλη. Θα έπρεπε να λέγεται “Καρδιά” με όλα τα γράμματα κεφαλαία.
“Τι Παπάγου, τι Πλαστήρα”, είχα γράψει κάποτε σε ένα άρθρο για τη Λίμνη Πλαστήρα. Η γειτονιά του Παπάγου είναι μία από τις καλές περιπτώσεις “αθηναϊκού προαστίου”, αλλά η ευρύτερη περιοχή της Πλαστήρα είναι άλλη περίπτωση! Η λίμνη είναι ένας βιότοπος εν τη γενέσει του, τα θεσσαλικά Αγραφα ένας τόπος εξερευνητέος, το δασικό χωριό Δρυάδες ένα τουριστικό πρότυπο και η ορεινή Αργιθέα ο ιδανικός προορισμός για τον καθένα που θέλει να κατασιγάσει τα φυσιολατρικά του πάθη. Στον Μέγδοβα έκανα ράφτινγκ για πρώτη φορά το 1990 με κάποιους γάλλους φίλους, μανιακούς με το σπορ. Λόγω έλλειψης πείρας και κακής συνεννόησης εξαιτίας της γλώσσας (οι φίλοι μου έδιναν όλα τα παραγγέλματα στα γαλλικά), κατάφερα να ρίξω τη βάρκα σε έναν βράχο, με αποτέλεσμα να την κυνηγάμε όλοι μαζί κολυμπώντας για καμιά διακοσαριά μέτρα στη ροή του ποταμού. Η τιμωρία μου ήταν να βρω ένα κρασί που να ικανοποιεί τις γευσιγνωστικές απαιτήσεις των άτεγκτων οινογνωστών φίλων μου. Αλλά το βρήκα στον Μεσενικόλα και το συνιστώ σε όσους αναζητούν αυθεντικές γεύσεις στην ελληνική επαρχία».
Τα 10 καλύτερα
1. Η Πλατεία Ελευθερίας και το σιντριβάνι με τα σύμβολα νεολιθικού πολιτισμού χαραγμένα επάνω του της γλύπτριας Νέλλα Γκολάντα.
2. Το ιστορικό κέντρο της Καρδίτσας, το παλαιότερα επονομαζόμενο Βαρούσι. Εκεί ορθώνεται ο μητροπολιτικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τοιχογραφίες του καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση.
3. Η δημοτική αγορά της πόλης (στην οδό Βάλβη), εξαιρετικό δείγμα του αρχιτεκτονικού ρυθμού «Μοντέρνο Κίνημα» (αρχές 20ού αιώνα). Από το 1992 είναι ανακηρυγμένο Μνημείο Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.
4. Το άλσος Παυσίλυπον που καθημερινά διώχνει τις έγνοιες και «παύει» τις λύπες ντόπιων και περιηγητών. Είναι μια όαση πρασίνου 50 στρεμμάτων και ενδείκνυται για περιπάτους ή ποδηλασία.
5. Το δάσος Παπαράτζα ή Χιλίων Δέντρων, περίπου 3 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης.
6. Το Μουσείο Υδρευσης ΔΕΥΑΚ στο δάσος Παπαράτζα.
7. Το Μουσείο Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας. Στο ισόγειο της δημοτικής αγοράς με παλιές φωτογραφικές μηχανές, ξύλινα μηχανήματα προβολής, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και καρτ ποστάλ του 20ού αιώνα.
8. Το δημοτικό Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο «Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου», όπου εκτίθενται περίπου 4.500 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού Ν. Πλαστήρα.
9. Η Δημοτική Πινακοθήκη. Στη συμβολή των οδών Τζέλλα και Βασιαρδάνη, εκτίθενται έργα καλλιτεχνών που σχετίζονται με την Καρδίτσα, είτε ως τόπο καταγωγής είτε ως διαμονής. Στον πρώτο όροφο θα δείτε έργα των Γ. Βαλταδώρου και Δ. Γιολδάση, ενώ στο ισόγειο εκτίθεται μια ιδιαίτερη συλλογή σύγχρονης ελληνικής ρεαλιστικής ζωγραφικής (τηλ. 24410-79937).
10.  Το Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα εγκαίνιά του δεν έχουν γίνει ακόμη, αλλά ο χώρος λειτουργεί κανονικά. Εκτίθενται αντικείμενα από τις αρχαίες πόλεις των Γομφών, του Κιέριου, της Ορθης, τον αρχαϊκό δωρικό ναό του Απόλλωνα στο Μοσχάτο και το περίφημο ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στο χωριό Φίλια (τηλ. 24410-25218-9).
Μία λίμνη, χίλια τοπία
Ζεστή φιλοξενία, χαλάρωση, δραστηριότητες στη φύση, νόστιμο φαγητό. Η περιοχή γυρω από τη λιμνη Πλαστήρα ειναι ιδανικός προορισμός.
Ποια είναι τα συστατικά μιας ιδανικής φθινοπωρινής ή χειμωνιάτικης απόδρασης; Ενα ωραίο φυσικό τοπίο, φιλόξενοι ξενώνες για απόλυτη χαλάρωση, καλό φαΐ, αλλά και δραστηριότητες για όσους θέλουν μια γερή δόση αδρεναλίνης. Oλα αυτά θα τα βρείτε στη Λίμνη Πλαστήρα, τον πιο δημοφιλή χειμερινό προορισμό στην Ελλάδα. Oχι μόνο στους Ελληνες, αλλά και σε πάρα πολλούς ξένους που φτάνουν εδώ, κυρίως οδικώς, αποδεικνύοντας ότι ο τουρισμός στη χώρα μας δεν είναι συνδεδεμένος αποκλειστικά και μόνο με τα νησιά και τις παραλίες.
Δραστηριότητες
Ποδήλατα βουνού αλλά και... νερού, κανόε-καγιάκ, τοξοβολία, πεζοπορία, ιππασία περιλαμβάνονται στο μενού της διασκέδασης για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι ταξιδιώτες είναι το ποδήλατο θαλάσσης που μπορεί να νοικιάσει κανείς από μισή ώρα έως μία... ημέρα. Ποδηλατώντας, θα απολαύσετε τα φιόρδ της λίμνης αλλά και την καλύτερη θέα στα θεσσαλικά Αγραφα.
Oσοι παθαίνουν ναυτία μπορούν να κάνουν ποδήλατο στον ειδικό δρόμο που συνδέει την πλαζ Πεζούλας με την πλαζ Νεοχωρίου. Είναι ιδιαίτερα εύκολος καθώς δεν έχει μεγάλες κλίσεις. Ποδήλατα νοικιάζονται και δίπλα στον Βοτανικό Κήπο του Νεοχωρίου (τηλ. 6944412055). Το επίκεντρο όλων σχεδόν των δραστηριοτήτων είναι η δυτική πλευρά της λίμνης, ιδιαίτερα η πλαζ Πεζούλας, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη.
Κόστος
Ποδήλατα και υδροποδήλατα από 10 έως 40­.
Κανό από 10 έως 30­. Τοξοβολία από 5 έως 15­.
Πακέτο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω κοστίζει 25­. Oι τιμές είναι κατ’ άτομο.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στις εταιρείες: Τavropos (τηλ. 6977740066, 24410-92552, www.tavropos.com) και Trekking Hellas Δυτικής Θεσσαλίας (τηλ. 24310-87964, www. trekking.gr).
Oι λάτρεις της ιππασίας (εκδρομές δίπλα στη λίμνη) μπορούν να απευθυνθούν στο Saloon (κόστος 10 έως 15­ το άτομο για βόλτα διάρκειας 15’ ή 30’ αντίστοιχα, τηλ. 24410-92855, 6945593807).
Φαγητό
Στα Καλύβια Πεζούλας αναζητήστε το «Φαγοτόπι» (τηλ. 24410-92998, www. fagotopi.gr) σε πέτρινο κτίριο με γκουρμέ γεύσεις και τον «Ζαρνάβαλο» (τηλ. 24410-92008), με τα ψητά να κερδίζουν τις γευστικές εντυπώσεις. Επίσης, στην «Κληματαριά» (τηλ. 24410-52027) δοκιμάστε τις συνταγές του Σέφη Θυμόπουλου και της γυναίκας του, όπως κυνήγι, χοιρινό με πρασοσέλινο, μοσχάρι με μελιτζάνες.
Στο Νεοχώρι αναφέρουμε ενδεικτικά τις ταβέρνες: «Το Μανιτάρι» (τηλ. 24410-93322), «Το Κουτούκι» (τηλ. 24410-93282) και «O Κελεπούρης» (τηλ. 24410-93207).
Διαμονή
Στο Νεοχώρι: «Ναϊάδες» (τηλ. 24410-93333, www.naiades.gr), «Χρυσοπέλεια» (τηλ. 24410-22651, 6936922635, www. xrisopelia.gr), «Ανατολή» και «Αγνάντι» (τηλ. 24410-93190-1, www.limniplastirahotels.gr), «Πανδείον» (τηλ. 24410-93440, www. pandion.gr), «Νεβρός» (τηλ. 24410-93201, www.nevros. gr), «Αέναο» (τηλ. 24410-93207, www.aenao-hotel.gr), «Αρχοντικό Ζακόνι» (τηλ. 24410-93433, www.zakoni.gr). Στον Μπελοκομύτη: «Κτήμα Αλωνάκι» (τηλ. 24410-93420, www.ktimaalonaki.com). Στα Καλύβια Φυλακτής: «Τ’ Ασπρολίθια» (τηλ. 24410-92350, www. tasprolithia.gr), «Λινάς» (τηλ. 24410-92514). Στα Καλύβια Πεζούλας: «Αιολίδες» (τηλ. 24410-92966, www. aiolides-suites. gr), «Ακρολιμνιά» (τηλ. 24410-92495, www.akrolimnia.gr). Στην Καστανιά: «Oνείρων Ακρη» (τηλ. 24410-94855, 24410-94155, www.oneironakri.gr).
Το χρονικό του φράγματος
1925. O Νικόλαος Πλαστήρας εμπνέεται τη δημιουργία της λίμνης.
1927. Επιστήμονες τον ενθαρρύνουν να προχωρήσει τα σχέδιά του.
1929. Συντάχθηκε η πρώτη μελέτη από τον Ελβετό Louis Senn.
1955. Μετά το πάγωμα των σχεδίων λόγω της γερμανικής κατοχής, αρχίζουν ξανά οι εργασίες.
1959. Oλοκληρώνεται το φράγμα.
Info
Η λίμνη με αριθμούς
780 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι το υψόμετρο της λίμνης.
14 χλμ. είναι το μέγιστο μήκος της.
4 χλμ. είναι το μέγιστο πλάτος της.
400 εκατ. κυβικά μέτρα νερό είναι η χωρητικότητά της.
300 εκατ. κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος τον χρόνο τροφοδοτούν το εθνικό σύστημα της ΔΕΗ.
Τα 10 καλύτερα
1. Το Νεοχώρι. Ενα χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο μέσα στο καταπράσινο τοπίο με θέα στη λίμνη.
2. O βοτανικός κήπος στην πλαζ Νεοχωρίου. Εδώ θα μάθετε τα πάντα για καλλωπιστικούς θάμνους, φαρμακευτικά και ενδημικά φυτά, τεχνητούς υγρότοπους, φυλλοβόλα, αειθαλή κ.ά. δέντρα.
3. O Μπελοκομύτης. Ενα ακόμη αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό σε ένα καταπράσινο τοπίο πάνω από τη λίμνη. Είναι ιδανική αφετηρία για πεζοπορία, καθώς γύρω του υπάρχει ένα δίκτυο μονοπατιών.
4. Η Μονή Πελεκητής. Λαξευμένη σε υψόμετρο 1.400, σε έναν κάθετο βράχο της πλαγιάς, εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη.
5. Η πλαζ Λαμπερού. Στην ανατολική πλευρά της λίμνης, θα περπατήσετε στην όχθη της και θα απολαύσετε ντόπια πιάτα.
6. Το φράγμα της λίμνης. Το σημείο όπου ο Νικόλαος Πλαστήρας εμπνεύστηκε τη δημιουργία της το 1925. Φράζοντας τα νερά του Ταυρωπού ποταμού, πλημμύρισε το οροπέδιο της Νεβρόπολης και... εγένετο η λίμνη.
7. Η πλαζ Πεζούλας και η Νεράιδα. Η πρώτη είναι η έδρα των γραφείων για εναλλακτικές δραστηριότητες. Η δεύτερη είναι ένα ορεινό χωριό με δάση από έλατα.
8. Η Καστανιά, σε μικρή απόσταση από το φράγμα, βρίθει από καστανιές. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αλλά και το τσαγκαράδικο του Ηλία Κόγια που μοιάζει με μουσείο παπουτσιών.
9. Το δασικό χωριό Δρυάδες. «Φωλιάζει» στην καρδιά ενός πυκνού δάσους από έλατα και δρυς, δίπλα στα φαράγγια των ποταμών Μέγδοβα και Ασπρου.
10. Η Μονή Πέτρας. Εδώ θα φτάσετε κάνοντας μια πολύ όμορφη διαδρομή μήκους 2,4 χλμ. από το χωριό Καταφύγι. Oνομάστηκε έτσι από έναν μεγάλο βράχο που σπάει τη μονοτονία του πρασίνου.
Δημος Ρεντινας - Η κυρά των Αγράφων
Πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι, οργιαστική βλάστηση από δρυς, έλατα και καστανιές, επιβλητικά τοπία και ένα χωριό φωλιασμένο στις πλαγιές των Αγράφων αποτελούν μερικές μόνο αφορμές για ένα ταξίδι στη Ρεντίνα.
Ο ιστορικός οικισμός της Ρεντίνας είναι χτισμένος σε υψόμετρο 900.Γρήγορα θα τον γνωρίσετε περπατώντας από τη «Μεγάλη» πλατεία) μέχρι την κεντρική πλατεία που απλώνεται μπροστά από τον ναό του Αγίου Γεωργίου (του 1662), ο οποίος έχει χαρακτηριστεί μουσειακός. Πίσω από τον ναό οι λιλιπούτειοι ταξιδιώτες θα βρουν μια παιδική χαρά. Παλαιά αρχοντικά, χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σώζονται στο κάτω μέρος του χωριού. Περπατώντας ως εκεί αλλά και γενικότερα στις γειτονιές της Ρεντίνας, δεν αποκλείεται να προσκληθείτε από τους ντόπιους για ένα τσιπουράκι. Μην αρνηθείτε. Το τσίπουρο εδώ έχει την τιμητική του, γι’ αυτό και κάθε χρόνο στα τέλη Oκτώβρη του κάνουν και γιορτή.
Περίπου 7 χλμ. από το χωριό, σε ένα καταπράσινο τοπίο, αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή Ρεντίνας, η οποία χτίστηκε τον 9ο αι. Υπήρξε κέντρο πολλών επαναστατικών γεγονότων, γι’ αυτό γνώρισε και πολλές καταστροφές.
Διαμονή
Φτιαγμένος από πέτρα και ξύλο, ο δημοτικός ξενώνας «Δολοπία» (τηλ. 24430-71247, www.dolopia.gr) ενδείκνυται για διακοπές απόλυτης χαλάρωσης, ενώ κάνει ειδικές προσφορές για συλλόγους, κυνηγούς και ταξιδιώτες που επιθυμούν να μείνουν πολλές ημέρες. Μια ανάσα από την κεντρική πλατεία είναι το όμορφο πέτρινο ξενοδοχείο «Rentinia Inn» (τηλ. 24430-71111, www.rentiniainn.gr).
Φαγητό
Πιάτα της ώρας και μεζεδάκια με τη συνοδεία ντόπιου τσίπουρου κυριαρχούν στις ταβέρνες της Ρεντίνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Γρέκι του Ραγιά» (δοκιμάστε κόκορα με χυλοπίτες, γίδα βραστή και χοιρινό στη γάστρα από τα χέρια της Στέλλας, τηλ. 24430-71222), Πέτρος Κούτρας (τηλ. 24430-71240), Πέτρος Ξηρός (τηλ. 24430-71226), Αμαλία Κρικζώνη (τηλ. 24430-71263), Νικόλας Φλωρογούλας (τηλ. 24430-71229) και Αλέκος Τσακτάνης (τηλ. 6972513782). n
Τέχνες και πολιτισμός
•Στην κεντρική πλατεία του χωριού, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αξίζει να επισκεφτείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο με εικόνες από το μακρινό παρελθόν (η παλαιότερη είναι αυτή της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας του 1507) αλλά και βιβλία από τη Μονή Ρεντίνας, από την εποχή που εφευρέθηκε η τυπογραφία.
•Παλαιές φωτογραφίες, αφίσες της ΕΠOΝ, προκηρύξεις, κειμήλια και άλλα εκθέματα που μεταφέρουν τον επισκέπτη στην εποχή της Εθνικής Αντίστασης εκτίθενται στο ομώνυμο μουσείο.
•Στις δυτικές παρυφές του σύγχρονου οικισμού της Ρεντίνας, στη θέση Παλαιόκαστρο και σε υψόμετρο 930, μπορείτε να δείτε τα κατάλοιπα ενός τείχους, το μήκος του οποίου υπολογίζεται στα 220 μέτρα. Πρόκειται για τα απομεινάρια μιας οχύρωσης, η οποία βρισκόταν στην περιοχή της αρχαίας Δολοπίας. Με βάση τον τρόπο κατασκευής και λιγοστά ευρήματα, το τείχος χρονολογείται από την ύστερη ελληνιστική εποχή, με διάρκεια χρήσης έως και τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.
Info
Δεκατρείς πεζοπορικές διαδρομές (κάποιες από τις οποίες μπορούν να γίνουν με τζιπ 4x4 ή ποδήλατο) σας περιμένουν στην ευρύτερη περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του δήμου Ρεντίνας Αγράφων (www.rentina-agrafwn.gr).
Μια όμορφη εκδρομή με αφετηρία τη Ρεντίνα μπορεί να γίνει έως τη νέα λίμνη Σμοκόβου. Κοντά της, σε υψόμετρο 450, βρίσκονται οι φυσικές ιαματικές πηγές, θειούχες και αλκαλικές. Υπάρχει και spa που λειτουργεί από Παρασκευή έως Κυριακή (τηλ. 24430-61210, www. loutras mokovou.gr).
Δήμος Μουζακίου - Ανεξερεύνητος θησαυρός
Πεζοπορία στους καταρράκτες του Ανθοχωρίου, εναλλακτικές δραστηριότητες σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, canyoning στο Μέγα Ρέμα είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το Μουζάκι.
Τα 14 χωριά του δήμου Μουζακίου κρύβουν αρκετούς θησαυρούς, αλλά, πριν ξεχυθείτε για να τους ανακαλύψετε, αξίζει να περιηγηθείτε την ομώνυμη πόλη. Δυστυχώς στις ημέρες μας έχει ελάχιστα χαρακτηριστικά από την παλαιά παραδοσιακή αρχιτεκτονική της που καταστράφηκε στην πυρπόλησή της από τους Ιταλούς το 1943.
Η καρδιά της πόλης είναι η κεντρική πλατεία γύρω από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Γύρω της υπάρχουν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα αλλά και η βιβλιοθήκη (τηλ. 24450-41152). Oι φυσιολάτρες μπορούν να ενημερωθούν για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου (τηλ. 24450-93166, www.kpem.gr). Επίσης, όσοι έχουν σχετικές ανησυχίες μπορούν να απευθυνθούν στο Λαογραφικό Μουσείο (τηλ. 24450-42947), όπου μεταξύ άλλων εκτίθενται αντικείμενα οικιακής και γεωργικής χρήσης και ένδυσης της περιοχής. Την καλύτερη θέα στο Μουζάκι θα την απολαύσετε περπατώντας στον πευκόφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία, 500 μέτρα βορειοδυτικά της πόλης.
Διαμονή
Υπερπολυτελές ξενοδοχείο από τα καλύτερα της περιοχής είναι το «Mouzaki Hotel & Spa» (τηλ. 24450-43450, www.mouzakipalace.gr). Διαθέτει 40 δωμάτια εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις, εσωτερική πισίνα, σάουνα και όλες τις θεραπείες spa. Σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, το «Apolis Club» (τηλ. 24450-42672, www. apolisclub.gr) έχει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια με πανοραμική θέα στο Μουζάκι.
Κοντά στον οικισμό Κεραμαριό της Δρακότρυπας, το ξενοδοχείο «Κεραμαριό» (τηλ. 24450-61470, 6977085668, www.keramario.gr) είναι ένα πανέμορφο συγκρότημα οκτώ αυτόνομων πέτρινων κατοικιών μέσα σε έκταση 30 στρεμμάτων.
Φαγητό
Στο Μουζάκι, εξαιρετικά εστιατόρια με γκουρμέ και τοπικές γεύσεις έχουν τα ξενοδοχεία «Mouzaki Hotel & Spa» και «Apolis Club». Στη Βατσουνιά Δρακότρυπας, η ταβέρνα «Κεραμαριό» (τηλ. 24450-61470) προσφέρει σπιτικά φαγητά μαγειρεμένα με ντόπια υλικά, ενώ οι παραδοσιακές γευστικές πινελιές δεν λείπουν από τα προτεινόμενα πιάτα ημέρας. Στην είσοδο του χωριού Κρυοπηγή,η «Λαδόκολλα» (τηλ. 24450-42595) προσφέρει εξαιρετικά ψητά, τα οποία θα απολαύσετε σε έναν χώρο διακοσμημένο με ρεμπέτικες επιρροές. –Λ.Κ.
Στο δρόμο Μουζακίου - Πορτής υπάρχουν οργανωμένα αναρριχητικά πεδία. Δίπλα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Μαυρομμάτι, στην περιοχή Μέγα Ρέμα, υπάρχει η δυνατότητα για canyoning που καταλήγει σε έναν εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς καταρράκτη (κόστος: 50­ το άτομο, πληροφορίες: Trekking Δυτικής Θεσσαλίας, τηλ. 24310-87964). Τέλος, βόρεια του χωριού Πορτή υπάρχει πίστα απογείωσης για τους φανατικούς του αλεξίπτωτου πλαγιάς (πληροφορίες στην Αερολέσχη, τηλ. 6974119195).
Στο Μουζάκι θα βρείτε το οινοποιείο Λιάππα, όπου παράγεται τσίπουρο και κρασί βιολογικής καλλιέργειας (τηλ. 24450-41678).
Τα 5 καλύτερα
1. Το Μαυρομμάτι (3 χλμ. ανατολικά του Μουζακίου), γενέτειρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη.
2. Η Πορτή. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 650 στις παρυφές των Αγράφων, απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το Μουζάκι. Δείτε τους δύο νερόμυλους του χωριού και το πέτρινο τοξωτό γεφύρι Παλαιοκαμάρα στη θέση Τόσκη.
3. Η Λαζαρίνα. Το πεδινό χωριό (6 χλμ. από το Μουζάκι) φημίζεται για τη μακρόχρονη παράδοσή του στην ιπποπαραγωγή.
4. Το Ανθοχώρι, σε υψόμετρο 700 και απόσταση 12 χλμ. από το Μουζάκι. Αξίζει να περπατήσετε έως τους απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτες Ανθοχωρίου και τις πηγές Εννέα Βρύσες που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.500.
5. Το Ζωολογικό Πάρκο της Αγροικίας Φώτη στο χωριό Κρυοπηγή (550 υψόμετρο, 10 χλμ. από το Μουζάκι, τηλ. 24450-42595).
Η εξαιρετικά απλή κουζίνα της Θεσσαλίας
Για μια νησιώτισσα, όπως είμαι εγώ, συνηθισμένη στην εικόνα της φρέσκιας ψαριάς, τα φαγητά της θεσσαλικής πεδιάδας είναι ένας διαφορετικός κόσμος.
Στη Θεσσαλία βρίσκει κανείς φαγητό των αγροτών και των βοσκών. Oι τελευταίοι μέχρι και την περασμένη γενιά μετακινούνταν με τα κοπάδια τους στις απομονωμένες ορεινές περιοχές της Πίνδου το καλοκαίρι και στην πλούσια θεσσαλική πεδιάδα τον χειμώνα. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές ομοιότητες στις μαγειρικές παραδόσεις της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Πράγματι, η χειμερινή μετανάστευση στις πεδιάδες λάμβανε χώρα περίπου αυτήν την εποχή, κοντά στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Oκτωβρίου.
Oι πεδιάδες της Θεσσαλίας δεν είναι η Ελλάδα που ξέρουν οι τουρίστες. Τα χωράφια, που θυμίζουν σκακιέρες, παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς της χώρας σε σιτάρι, καλαμπόκι και βαμβάκι. Η περιοχή βέβαια έχει άμεση σχέση επίσης και με το νερό και τα θαλασσινά, καθώς βρέχεται από τον Παγασητικό κόλπο, αλλά και με τα πλούτη του Πηλίου. Αλλά είναι στην ουσία η μαγειρική των βοσκών και οι θησαυροί της πεδιάδας που με γοητεύουν, για τον απλό λόγο ότι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της –οι πίτες– εξελίχθηκε χάρη στις ανάγκες των ανθρώπων που μετακινούνταν συνεχώς και καταδεικνύει τη σοφία της αυθεντικής χωριάτικης μαγειρικής.
Οι πίτες
Αυτό το απλό παρασκεύασμα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της θρέψης αλλά και της πρακτικότητας. Oι πίτες «ταξιδεύουν» και αντέχουν, μπορούν να φαγωθούνμε το χέρι και συνήθως ψήνονταν σε έναν τοπικό, φορητό φούρνο, τη σίνα, που βασικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα χάλκινο ημισφαιρικό σκεύος που τοποθετείται πάνω σε ένα στρώμα από αναμμένα ξύλα και στο οποίο στηρίζεται το ταψί όπου ψήνεται η πίτα. Μόλις πριν από 6-7 χρόνια, μάλιστα, είχα πετύχει σε κάποιο ορεινό σημείο μια μαγείρισσα στην καλύβα της που έψηνε με τη σίνα.
Ανάλογα με την εποχή και τη δεξιότητα της μαγείρισσας, οι πίτες αυτές γεμίζονταν με γάλα (τόσες γαλατόπιτες στην ευρύτερη περιοχή!), με τυριά (κάτι που βρίσκεται πάντα στο «κελάρι» του βοσκού), τραχανά, χόρτα και πολλά άλλα.

Τα σιτηρά
Κατείχαν πάντα εξέχουσα θέση στη μαγειρική, ίσως περισσότερο απ’ όλα σ’ αυτές τις περίφημες πίτες. Το φύλλο δεν θα υπήρχε, εάν δεν υπήρχε το σιτάλευρο, το οποίο επίσης είναι το κύριο υλικό των εορταστικών ψωμιών, και, φυσικά, του τραχανά, μιας πάρα πολύ σημαντικής τροφής σε τούτα τα μέρη.
Πιο συγκεκριμένα, ο τραχανάς ταιριάζει με κρέατα (αρνί), μαγειρευτά, ως βασικό υλικό σε σούπες και σε γεμίσεις για πίτες. Το σιτάρι, βέβαια, είναι η βάση και για άλλα ζυμαρικά, κυρίως για τις γνωστές μας χυλοπίτες.
Πράγματι, ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά είναι ένα πιάτο της περιοχής με κοτόπουλο και χυλοπίτες, που γαρνίρεται γενναιόδωρα με μπόλικα αλεσμένα καρύδια.
Το σιτάρι είναι η πιο σημαντική σοδειά της Θεσσαλίας επί του παρόντος, αλλά παλιότερα ο βασιλιάς ήταν το καλαμπόκι.
Μέχρι τη δεκαετία του 1960, για παράδειγμα, η πλειοψηφία των ψωμιών φτιαχνόταν από καλαμποκάλευρο και όχι από σιτάρι. O πολτός από καλαμποκάλευρο, που μοιάζει με την πολέντα της Ιταλίας και ονομάζεται «μαμαλίγκα», ήταν κάποτε το φαγητό παρηγοριάς των σκληρά εργαζόμενων ντόπιων, που το απολάμβαναν με μπόλικη φέτα λιωμένη μέσα. Υπάρχει μάλιστα και μια ολόκληρη κατηγορία από αλμυρές πίτες που δεν χρειάζονται το κουραστικό άνοιγμα φύλλου, αλλά μια κρούστα από πασπαλισμένο καλαμποκάλευρο, και γεμίζονται συνήθως με διάφορα χόρτα.
Το κρέας
Το κρέας, ιδίως το αρνί, το απολαμβάνουν εδώστη σούβλα, στη σχάρα, σε σουβλάκι, στον φούρνο και σε πολλά πλούσια μαγειρευτά πιάτα. Oι παλιές συνταγές με κρέας από τη θεσσαλική πεδιάδα περιέχουν υλικά που μόνο οι βοσκοί μπορούν να εκτιμήσουν, όπως σιγοβρασμένο πρόβειο κρέας από μαγέλαο, ηλικιωμένο ζώο και στείρα προβατίνα.
Oι ντόπιοι έχουν αναγάγει επίσης τη μαγειρική των εντοσθίων σε μορφή τέχνης. Υπάρχει μια παλιά συνταγή για μια πίτα με γλυκάδια, όπως και πολλά μαγειρευτά πιάτα με αρνίσιο συκώτι. Θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο για αυτά τα πιάτα και μόνο.
Τα τυριά
Εκτός από κρέας όμως, τα ζώα παρείχαν ανέκαθεν μια τεράστια ποικιλία από γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως τυριά, που αποτελούν βασικό τρόφιμο του τοπικού κελαριού. Εδώ φτιάχνονται κάποιες από τις καλύτερες φέτες. Η Θεσσαλία είναι μία από τις 7 τοπ περιοχές στην παραγωγή φέτας (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Ηπειρος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος και νομός Λέσβου). Από το τυρόγαλά της φτιάχνονται μερικά είδη, με πρώτη τη μυζήθρα (φρέσκια και αποξηραμένη). Επίσης υπάρχουν τα νοστιμότατα μαλακά, ξινά τυριά –τσαλαφούτι, ξινοτύρι και γαλοτύρι– που υπόκεινται σε φυσική ζύμωση και ποικίλλουν σε υφή, από κοκκώδη έως απαλή και κρεμώδη. Το γαλοτύρι παραδοσιακά σερβιριζόταν με μερικές από τις πίτες με κρούστα καλαμποκάλευρου. Παράγονται επίσης εδώ και μερικά κίτρινα τυριά. Γενικά μπαίνουν σε πολλές από τις περίφημες πίτες, ανεξάρτητα από την κρούστα ή το φύλλο που χρησιμοποιείται, αλλά και στην κατσαρόλα μαζί με κρέας και λαχανικά.
Oι αχανείς γόνιμες πεδιάδες της Θεσσαλίας μπορεί να μην έχουν την κοσμική γοητεία της Μυκόνου, για παράδειγμα, αλλά παρ’ όλα αυτά η περιοχή προσφέρει χορταστικό, πλήρες φαγητό, που έχει τις ρίζες του βαθιά στις δικές του παραδόσεις, και το σημαντικότερο είναι ότι εξακολουθεί να παίζει κυρίαρχο ρόλο και στις μέρες μας.
Κοτόπουλο με χυλοπίτες και καρύδια
Υλικά
4-6 μερίδες
Ενα κοτόπουλο, γύρω στα 2 κιλά, κομμένο σε μερίδες, χωρίς την πέτσα,
αλάτι και πιπέρι,
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο,
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα,
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες ή 1 ½ φλιτζ./260 γρ. κομμένες ντομάτες κονσέρβας,
1 πρέζα ζάχαρη,
3 κ.σ. κομμένος φρέσκος δυόσμος,
1 φλιτζ. μικρές χυλοπίτες με αβγό,
½ φλιτζ./60 γρ. ψιλοαλεσμένα καρύδια
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο μαζί σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να χρυσίσει, σε δόσεις εάν χρειαστεί. Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν και να γίνουν διάφανα, για 8-10 λεπτά.
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να καλύψει λίγο το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε, βάζουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το κοτόπουλο πολύ τρυφερό, για 1 ώρα περίπου. Προσθέτουμε τον δυόσμο περίπου 10 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το κοτόπουλο. Βγάζουμε το κοτόπουλο με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο, μέσα σε ζεστό φούρνο, στους 135°C.
Προσθέτουμε 1 φλιτζ. ή παραπάνω νερό μέσα στο ζουμί της κατσαρόλας, να υπάρχει αρκετό ώστε να μπορέσουμε να μαγειρέψουμε τις χυλοπίτες, και ανεβάζουμε τη φωτιά για να πάρει βράση. Ρίχνουμε τις χυλοπίτες, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμες. Σερβίρουμε τις χυλοπίτες μέσα σε μια βαθιά πιατέλα με το κοτόπουλο από πάνω και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Μεσενικόλας -  Το κρασοχώρι της Καρδίτσας
Με τη δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα, οι καλλιέργειες σταμάτησαν. Μόνο τα αμπέλια εξακολουθούν να κάνουν υπερήφανους τους ντόπιους.
Η αμπελοκαλλιέργεια στον νομό Καρδίτσας γίνεται στις περιοχές Δαφνοσπηλιάς, Μουζακίου και στην αμπελουργική ζώνη που περιβάλλεται από τους οικισμούς Μοσχάτου, Μορφοβουνίου και Μεσενικόλα. Oμως το OΠΑΠ Μαύρο Μεσενικόλα (μοναδική ποικιλία στην Ελλάδα) παράγεται μόνο στις τρεις τελευταίες περιοχές. Πρόκειται για κόκκινο, ξηρό κρασί, το οποίο συνοδεύει ιδανικά κρέατα.
Το χωριό που έδωσε το όνομά του στο συγκεκριμένο κρασί δεν βλέπει καν τη Λίμνη Πλαστήρα, παρά το ότι είναι πολύ κοντά της. Πρώτος σταθμός, στην είσοδο του Μεσενικόλα (όπως έρχεται κανείς από το Μορφοβούνι), είναι το οινοποιείο του Γιώργου Καραμήτρου, που είναι και το μεγαλύτερο της περιοχής. Η οικογένειά του παράγει κρασιά από την εποχή του παππού του. Oι κόποι του ανταμείφθηκαν πρόσφατα με μια διάκριση: χρυσό μετάλλιο στον 16ο διεθνή διαγωνισμό για τον Λευκό Oίνο Πολίχνης (ποικιλία chardonnay) στον παγκόσμιο διαγωνισμό των Βρυξελλών ανάμεσα σε 6.289 κρασιά
(τηλ. 24410-95250, 6937153183, www.messenikolaswines.com).
Εκτός από τον Γιώργο Καραμήτρο, τα τελευταία 4 χρόνια ασχολείται με τη μαζική οινοποίηση και ο Αρης Καλαμάτας, ο οποίος λειτουργεί ένα πιο μικρό οινοποιείο, με στόχο τη χαμηλή παραγωγή υψηλής ποιότητας (τηλ. 6973691738). Γενικότερα όμως σχεδόν όλο το χωριό παράγει κρασί, κάτι που εύκολα θα καταλάβετε περπατώντας στα στενά του – αρκετά σπίτια έχουν ταμπέλες που αναγράφουν «Πωλείται κρασί».
Το Μουσείο Oίνου
Η οινική ιστορία του τόπου καταγράφεται στους χώρους του Μουσείου Oίνου, το οποίο στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο με τρία επίπεδα. Εδώ θα δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά και μεταξύ άλλων θα δείτε όργανα μέτρησης μούστου - τσίπουρου (π.χ. αραιόμετρο, αλκοολόμετρο), φορεσιές του Μεσενικόλα, παλαιούς ασκούς μεταφοράς σταφυλιών, εργαλεία (από τα οποία ξεχωρίζει ένα δοχείο μέτρησης κρασιού, χωρητικότητας 12 οκάδων, του 1750!) και ένα καζάνι με άδεια του 1936. – Λ.Κ.
Info
Για να επισκεφτείτε το Μουσείο, επικοινωνήστε με τον Θωμά Ποδηματά (ο οποίος παράγει και το δικό του κρασί) στο τηλ. 6973-555741. Στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.mesenikolas.gr/ θα βρείτε στοιχεία για τους 34 οινοπαραγωγούς του χωριού.

Ο Σαββόπουλος και οι Τόνοι


Τα ελληνικά είναι τραγούδι.
Πρέπει να σας πω ότι δεν ήμουν πάντοτε υπέρ των τόνων.

Τούς θεωρούσα διακοσμητικά στολίδια, κατάλοιπα άλλων εποχών, που δεν χρειάζονται πια. Και καθώς δεν ήμουν ποτέ καλός στην ορθογραφία, το μονοτονικό με διευκόλυνε. Βέβαια, η γλώσσα χωρίς τόνους φάνταζε στα μάτια μου σαν σεληνιακό τοπίο, αλλά νόμιζα ότι αυτό ήταν μια προσωπική μου εντύπωση, θέμα συνήθειας.
Ώσπου συνέβη το εξής :
Είχα βρεθεί για ένα διάστημα ν' ακούω συστηματικά, καινούργια ανέκδοτα τραγούδια, επωνύμων και ανωνύμων, για λογαριασμό τής δισκογραφικής εταιρείας " Λύρα", προκειμένου αυτή να τα ηχογραφήσει ή να τα επιστρέψει στους συνθέτες.
Είναι δύσκολο ν' απορρίπτεις και ακόμα δυσκολότερο να εξηγείς το γιατί. Όταν βέβαια το τραγούδι είναι τετριμμένο ή άτεχνο, η εξήγηση είναι εύκολη. Μού συνέβη όμως να δω τραγούδια όπου οι στίχοι δεν ήταν άσχημοι και η μουσική δεν ήταν τυχαία, επιπλέον ταίριαζε θεματικά και με τους στίχους. Κι όμως, το τραγούδι συνολικά δεν " κύλαγε" όπως λέμε( οπότε το επιστρέφαμε στον ενδιαφερόμενο με διάφορες ασάφειες και υπεκφυγές.
Το πράγμα με απησχόλησε.
Έφερνα στο μυαλό μου μεγάλες ωραίες επιτυχίες, παλιά τραγούδια και τα συνέκρινα μ' αυτά που απέρριπτα, ώσπου μετά από μήνες διεπίστωσα κάτι πολύ απλό: Όταν μια μουσική μετατρέπει συστηματικά τις μακρές συλλαβές σε βραχείες ή όταν ανεβάζει την φωνή εκεί όπου υπάρχει απλώς μια περισπωμένη, ενώ την κατεβάζει συστηματικά εκεί που υπάρχει ψιλή οξεία, όταν δηλαδή η μουσική κινείται αντίθετα -προσέξτε, αντίθετα όχι στο ρυθμό τού ποιήματος, αλλά αντίθετα στις αναλογίες τονισμού και αντίθετα στην ορθογραφία του- τότε όσο έξυπνη και να 'ναι, κάνει το τραγούδι δυσκίνητο και ασθματικό.
Στα πετυχημένα τραγούδια δεν συμβαίνει αυτό. Βέβαια, όταν γράφει κανείς πάνω σ' ένα ρυθμό ή σ' ένα μουσικό δρόμο, πρέπει να ακολουθήσει τα καλούπια τους, οπότε θα υπάρχουν σημεία όπου αυτή η πείρα που περιέγραψα, δεν τηρείται. Αυτό όμως θα συμβεί μόνον όταν δεν γίνεται αλλιώς. Και πάντα η βιασμένη λέξη θα τοποθετείται έτσι ώστε να προηγούνται και να έπονται επιτυχείς στιγμές, ώστε να μειώνεται η εντύπωση τής ατασθαλίας, η οποία έτσι συνδυασμένη ωφελεί, διότι το τραγούδι αλλιώς θα ήταν μηχανικό. Κάτι τέτοιο δεν το είχα προσέξει. Και ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκα ότι οι τόνοι και τα πνεύματα ίσως να μην ήταν διακοσμήσεις, ίσως να είχαν λόγο.
Μέσα στο στούντιο είχα και δύο εκπλήξεις :
Να η πρώτη: Προσπαθώντας να ακούσω την διαφορά οξείας και περισπωμένης, διάβασα την φράση:
" Λυγά πάντα η γυναίκα". Το " πάντα" ακούγεται ψηλότερα από το " λυγά" που παίρνει περισπωμένη.
" Λυγά πάντα η γυναίκα' ακούγεται όμως περιέργως ψηλότερα κι από το " γυναίκα", που όμως παίρνει οξεία.
Γιατί άραγε;
Τηλεφώνησα σ' έναν φίλο και έμαθα ότι η " γυναίκα" οφείλει να παίρνει παρισπωμένη, διότι είναι τής τρίτης κλίσεως, η οποία όμως καταργήθηκε, γι' αυτό πήρε οξεία η " γυναίκα".
Να λοιπόν, που από άλλο σημείο ορμώμενος, αναγκάστηκα να συμφωνήσω ότι κακώς καταργήθηκε η τρίτη κλίση αφού στην φωνή μας εξακολουθεί να υπάρχει " Λυγά πάντα η γυναίκα" λοιπόν και παίρνει και περισπωμένη.
Η δεύτερη έκπληξη:
Έδωσα σ' έναν ανύποπτο νέο, που παρευρισκόταν στο στούντιο, να διαβάσει λίγες φράσεις. Εκεί μέσα είχα βάλει σκοπίμως την ίδια λέξη ως επίθετο
και ως επίρρημα, διότι είχα πάντα την περιέργεια να διαπιστώσω αν προφέρουμε διαφορετικά το ωμέγα από το όμικρον.
Ακούστε τις φράσεις:
Είν' ακριβός αυτός ο αναπτήρας. Ας μην είν' ωραίος, έχει την αξία του. Ναι, ακριβώς αυτό ήθελα να πω".
Ακουστικώς δεν παρατήρησα διαφορά. Έκοψα τις δύο λέξεις και τις κόλλησα την μία κατόπιν της άλλης. Ακούστε το!
" Ακριβός. ακριβώς".
Ελάχιστη διαφορά στο αυτί' ο ηχολήπτης μόνον επέμενε ότι το δεύτερο είναι κάπως πιο φαρδύ. Ας το ξανακούσουμε:
" Ακριβός. ακριβώς".
Ασήμαντη διαφορά. Συνδέσαμε τότε τον παλμογράφο. Να το διάγραμμα του επιθέτου ακριβός, όπως προέκυψε, και να το πολύ πλουσιότερο τού επιρρήματος. Δεν είναι καταπληκτικό;
Όταν το είδα, τα μηχανήματα του στούντιο μού φάνηκαν σαν όργανα του παραμυθιού. Ο παλμογράφος μού φάνηκε σαν μια σκαπάνη που, κάτω από το έδαφος της καθημερινής ομιλίας, ανακαλύπτει αυτό που δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, έστω μέσα σε χειμερία νάρκη, αυτό που συνειδητοποίησαν και προσπάθησαν να μνημειώσουν οι Αλεξανδρινοί δύο χιλιάδες χρόνια πριν.
Τίποτε δεν χάθηκε.  Όλα υπάρχουν.
Αρκεί να προσέξουμε αυτό το τραγούδι της καθημερινής ομιλίας που πηγαινοέρχεται συνεχώς ανάμεσά μας. Ακούστε πώς ηχούν οι τονισμοί. Ακούστε τα μακρά. Ακούστε την λαϊκή τραγουδίστρια πώς αποδίδει το ωμέγα ή την ψιλή οξεία (.).
Τέλος, ακούστε την θεία φωνή του Ανδρέα Εμπειρίκου, την παράξενη απαγγελία που κυνηγά την λάμψη της οξείας, τον πλούτο της διφθόγγου, τους τόνους και την ορθογραφία, σαν μουσικά σύμβολα μιάς φωνής που προϋπάρχει αδιάκοπα και οδηγεί το ποίημα.
Δεν περιφρόνησα καμμιά άποψη και δεν κολάκευσα καμιά.
Προσπάθησα να πω τρείς φορές τρείς αλήθειες.
Πρώτον: Τα ελληνικά είναι τραγούδι. Κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να απλοποιήσει ένα τραγούδι ή να το δει πρακτικά. Γιατί να δούμε λοιπόν τα ελληνικά, πρακτικά;
Δεύτερον : Όποιος σταθεί αλαζονικά απέναντι στα ρεφρέν που τον ψυχαγώγησαν διά βίου, στρέφεται εναντίον της προσωπικής του ιστορίας και πίστης. Τα ίδια μπορεί να πάθει ένας λαός με την γλώσσα. Ιδίως αν η γλώσσα του είναι τα ελληνικά.
Τρίτον : Τα ελληνικά ως τραγούδι είναι ανυπόφορα δύσκολα. Κανείς δεν τα βγάζει πέρα με τα ελληνικά. Απέναντι στα ελληνικά θα είμαστε πάντα φάλτσοι και αγράμματοι. Αλλά τί να γίνει; Σημασία έχει η συνείδηση ότι τα μιλάμε, όχι για να γίνουμε δεξιοτέχνες, αλλά για να γίνουμε άνθρωποι.

Τα μυστικά της αποτυχημένης δίαιτας

Καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία φαίνεται ότι κατέχουν αρκετές από τις μεθόδους που σχεδόν όλοι έχουμε κατά καιρούς δοκιμάσει. O κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο «Λαϊκό Νοσοκομείο» της Αθήνας, παρουσιάζει τις οκτώ μεθόδους που εγγυώνται πως, αν τις ακολουθήσετε, καταδικάζετε εκ των προτέρων τη δίαιτά σας σε... αποτυχία!
1.Στο... πυρ το εξώτερον ψωμί, ρύζι, μακαρόνια
Κάθε «δίαιτα» που (δεν) σέβεται τον εαυτό της εξοβελίζει τις πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα φασόλια και ορισμένα λαχανικά (όπως οι γλυκοπατάτες), επειδή περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Oι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, αλλά είναι παχυντικοί μόνο όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή «εμπλουτίζονται» με παχυντικές σάλτσες, βούτυρο ή λάδι. Επιπλέον, όχι μόνο είναι απαραίτητοι στον οργανισμό, αλλά, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, πρέπει να αποτελούν τον κορμό (και όχι την εξαίρεση) της καθημερινής διατροφής μας. Συνεπώς, να τρώτε καθημερινά τα προαναφερθέντα τρόφιμα, αλλά, ει δυνατόν, σκέτα και σε μικρές ποσότητες, προτιμώντας όσα έχουν πολλές φυτικές ίνες.
2.Στο κρεβάτι με άδειο στομάχι
Δεν έχει σημασία τι ώρα τρώει κανείς, αλλά τι έχει φάει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και πόσο έχει κινηθεί για να κάψει θερμίδες. Αν καταναλώνετε περιττές θερμίδες, ο οργανισμός θα τις αποθηκεύσει με τη μορφή λίπους, φάτε - δεν φάτε το βράδυ. Επιπλέον, ο οργανισμός χρειάζεται λίγα «καύσιμα» και το βράδυ για να κοιμηθεί ήσυχος και να ξεκουραστεί. Μοναδική περίπτωση να σας παχύνει το βραδινό είναι να μένετε σχεδόν νηστικοί μέσα στη μέρα, για να φάτε το 80% των ημερήσιων θερμίδων σας το βράδυ. Συνεπώς, πριν πέσετε στο κρεβάτι, φάτε κάτι ελαφρύ.
3.Τα τρόφιμα που «καίνε το λίπος»
Δεν υπάρχουν τρόφιμα που «καίνε το λίπος» ή αυξάνουν τις καύσεις. Απλώς, ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να επιταχύνουν προσωρινά τον μεταβολισμό, αλλά δεν αδυνατίζουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως προσθήκη λεμονιού ή γκρέιπ-φρουτ στην καθημερινή διατροφή σας δεν πρόκειται να σας αδυνατίσει. Αν θέλετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά και μάλιστα σε μορφή σωματικού λίπους, πρέπει να κάνετε κανονική δίαιτα, που θα περιέχει μετρημένες ποσότητες λιπαρών.
4. Φαγητό μία ή το πολύ δύο φορές την ημέρα
Πολλοί νομίζουν ότι θα αδυνατίσουν εάνδεν τρώνε τουλάχιστον ένα από τα τρία κύρια γεύματα. Ο οργανισμός όμως χρειάζεται συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί ομαλά. Αν παραλείπετε λοιπόν κάποιο γεύμα, θα τσιμπολογάτε ή θα φάτε περισσότερο στο επόμενο. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι δεν τρώνε πρωινό είναι πιο παχείς απ’ όσους τρώνε ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα. Το ιδανικό είναι πολλά μικρά γεύματα, τα οποία θα περιέχουν θρεπτικά –με λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες– τρόφιμα.
5. Μπριζόλα και σαλάτα, η καλύτερη λύση
Oποιο διαιτολόγιο περιέχει μπόλικο κρέας ή ψάρι και σαλάτα και ελάχιστο έως καθόλου ψωμί και φρούτα είναι μακράν το καλύτερο για αδυνάτισμα! Η αλήθεια είναι πως με μπριζόλα και σαλάτα μπορεί να χάσουμε κάποια κιλά, όμως τα περισσότερα δεν είναι σωματικό λίπος, αλλά νερό και μυϊκή μάζα (αυτό οφείλεται στο ότι οι νεφροί εργάζονται σκληρά για να αποβάλουν τα περιττά υποπροϊόντα της πέψης των πρωτεϊνών και του λίπους των τροφίμων). Oταν όμως χάνει κανείς νερό και μυς, δεν αδυνατίζει υγιεινά. Αν μάλιστα κάνει πολύ καιρό αυτήν τη δίαιτα, ενδέχεται να παρουσιάσει διάφορα προβλήματα, από ζάλη και αδυναμία έως αφυδάτωση και νεφρολιθίαση! Χώρια που, μόλις βαρεθεί τις μπριζόλες και τις σαλάτες κι αρχίσει να τρώει κανονικά, θα ξαναπαχύνει αμέσως.
6. Απόσταση ασφαλείας από τα γαλακτοκομικά
Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν «θύματα» πολλών από τις δίαιτες που κάνουμε για να αδυνατίσουμε. Και πάλι κακό κάνουμε παρά καλό, διότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για να λειτουργεί ομαλά και συνεπώς πρέπει να αποτελούν τμήμα κάθε προγράμματος αδυνατίσματος. Το σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι τα λιπαρά τους: να επιλέγετε λίγων λιπαρών ή άπαχο γάλα, τυρί και γιαούρτι.
7. Είναι λάιτ, δεν παχαίνει
Από τότε που βγήκαν τα λάιτ τρόφιμα ο μέσος κάτοικος της Δύσης έχει παχύνει! Φταίνε τα τρόφιμα; Oχι βέβαια! Εμείς φταίμε που νομίζουμε πως ό,τι είναι λάιτ δεν παχαίνει. Το πρόβλημα είναι πως, λάιτ ή άπαχο, κάθε τρόφιμο έχει θερμίδες – απλώς είναι λιγότερες απ’ ό,τι σε ένα πλήρες προϊόν. Επιπλέον, πολλά λάιτ προϊόντα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, αλεύρι ή αμυλούχες ουσίες για να έχουν καλή γεύση. Το πόσες θερμίδες παρέχει το καθένα εξαρτάται από την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Oι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες παρέχουν περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το λίπος 9. Συνεπώς, λάιτ - ξελάιτ, πριν φάτε οποιοδήποτε τρόφιμο, ελέγξτε τις θερμίδες του.
8. Οι δίαιτες«αστραπή» βοηθούν να χάσετε βάρος σε χρόνο ρεκόρ
Ακόμα ένα old time classic της δίαιτας. «Χάστε 10 κιλά σε 2 εβδομάδες», «Απαλλαγείτε από 5 κιλά σε 7 ημέρες». Σας θυμίζουν κάτι όλ’ αυτά; Ε, είναι όλα λάθος.
O κανόνας είναι απλός: όσο πιο γρήγορα μας αδυνατίζει μια δίαιτα τόσο πιθανότερο είναι ότι χάνουμε νερό και μυϊκή μάζα αντί για λίπος. Oμως:
  • Oι καύσεις γίνονται στους μυς, άρα όσο περισσότερους χάνουμε τόσο περισσότερο επιβραδύνουμε τον μεταβολισμό μας.
  • Απώλεια νερού σημαίνει πως, μόλις τελειώσει η δίαιτα, θα ξαναπαχύνουμε σε χρόνο ντε-τε!
  • Χωρίς μυς, το σώμα είναι πλαδαρό και σακουλιασμένο (στ’ αλήθεια, θέλετε να είστε ζαρωμένοι όταν τελειώσετε τη δίαιτά σας;).
Στο διά ταύτα: Αν θέλετε να αδυνατίσετε για πάντα και να διώξετε λίπος, βάλτε στόχο –το πολύ– ένα κιλό την εβδομάδα (αν έχετε να χάσετε λίγα κιλά, μειώστε το στο μισό). Να θυμάστε επίσης πως το γρήγορο αδυνάτισμα είναι «συνταγή» προβλημάτων, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο χολολιθίασης (είναι οι «πέτρες» στη χολή), και ότι τα διαιτολόγια που παρέχουν λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα Διαβήτη & Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDKD) των ΗΠΑ.
Η θαμπή όψη της δίαιτας Λένε οτι μετά από κάποια ηλικία οι γυναίκες πρέπει να αποφασίσουν: Σώμα ή πρόσωπο. Διότι οι περισσότερες δίαιτες βοηθούν μεν στο να έχουμε λεπτό και νεανικό σώμα, αλλά «καταγράφονται» και στην επιδερμίδα, που χάνει τη δροσιά και τη λάμψη της. Εκτός και αν λάβουμε τα μέτρα μας...
Τι διατροφή διαλέγετε για να χάσετε τα περιττά σας κιλά; Μια που περιέχει πολλά κρέατα και σαλάτες, κάποια δίαιτα με ονοματεπώνυμο ή ένα «πρόγραμμα» γρήγορου αδυνατίσματος;
Oσο πιο αυστηρή και στερητική είναι μια δίαιτα τόσο πιο ανθυγιεινή θεωρείται – όχι μόνο επειδή τα μείον κιλά στη ζυγαριά σημαίνουν απώλεια μυϊκής μάζας και νερού αντί για σωματικό λίπος, οπότε εξ ορισμού έχουν «ημερομηνία λήξεως», αλλά και επειδή μπορεί να διαταράξει πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού.
Oι ειδικοί χρόνια τώρα λένε πως ο μοναδικός τρόπος για να αδυνατίσουμε μια για πάντα είναι «να αλλάξουμε μυαλά» (πρακτικά αυτό σημαίνει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και να μην επιστρέψουμε ποτέ στις παλιές) και να χάνουμε κιλά με όσο το δυνατόν πιο αργό ρυθμό. Ποιος όμως έχει την υπομονή να τους ακούσει;
Απ’ ό,τι φαίνεται, ελάχιστοι – γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες αλλά και πολλοί άντρες έχουν κάνει άπειρες «δίαιτες» που συνήθως διαρκούν μερικές εβδομάδες και έπειτα από λίγο καιρό συνοδεύονται από ανάκτηση των χαμένων κιλών, μαζί με κάνα δυο επιπλέον.
Τα «γαϊτανάκια» αυτά, σε συνδυασμό με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών που χαρακτηρίζει τις περισσότερες δίαιτες της μόδας και όλες τις δίαιτες-αστραπές, αποτυπώνονται τελικά στο δέρμα του προσώπου, το οποίο μοιάζει θαμπό, γερασμένο και αφυδατωμένο.
Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονική συνεργάτις στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, Αστερία Σταματάκη, και η δερματολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, διευκρινίζουν πώς μπορεί να επηρεάσουν μερικές δημοφιλείς δίαιτες το δέρμα – και εξηγούν τι πρέπει να κάνουμε για να το σώσουμε.
Η Ατκινς
Είναι το πιο γνωστό πρόγραμμα αδυνατίσματος και περιέχει πολλές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρια, κοτόπουλο, όσπρια) και ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες. Απαγορεύει εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ, τα μακαρόνια, το άσπρο αλεύρι, το άσπρο ψωμί και το γάλα. Δεν απαγορεύει αλλά συνιστά να αποφεύγονται τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ από γαλακτοκομικά επιτρέπει μόνο το τυρί, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
Η σύνθεσή της μπορεί να είναι καταστροφική για το δέρμα. Oι υπερβολικά πολλές πρωτεΐνες που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα και η απώλεια οστικής μάζας στο πρόσωπο το κάνει να μοιάζει θαμπό, χαλαρό και γερασμένο.
Επιπλέον, η οξύτητα των διαιτολογίων που βασίζονται στο κρέας μπορεί να διαταράξει το pH του δέρματος και να αυξήσει την ευαισθησία του στις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου.
Τι να κάνετε: Αν θέλετε οπωσδήποτε να ακολουθήσετε ένα τέτοιου είδους διαιτολόγιο, χρειάζεστε συμπλήρωμα ασβεστίου. Απαραίτητο είναι ακόμα να μην το ακολουθείτε κατά γράμμα, αλλά να προσθέσετε μόνοι σας λίγα φρούτα και λαχανικά. Αυτά είναι αλκαλικά και θα εξισορροπήσουν κάπως την οξύτητα του κρέατος, ενώ ταυτοχρόνως θα σας τροφοδοτήσουν με τις απαραίτητες για λαμπερό δέρμα αντιοξειδωτικές ουσίες. Φροντίστε επίσης, αντί για κρέας και μπέικον, να τρώτε πολύ συχνά ψάρια.
Η South Beach
Και αυτή «κόβει» τους υδατάνθρακες, αλλά στα επόμενα στάδια τους επανεντάσσει βαθμιαία στη διατροφή. Θεωρείται παραλλαγή της Ατκινς, γιατί και αυτή περιέχει πολλές πρωτεΐνες, αλλά είναι λίγο καλύτερη διότι, μέχρι να ολοκληρωθεί, το μόνο που δεν έχει φάει κανείς (αν αντέξει) είναι γλυκά και άμυλο.
Από τη στιγμή που επιτρέπουν να αρχίσει κανείς να τρώει υγιεινούς υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι), τα διαιτολόγια όπως αυτό της South Beach είναι κατάλληλα για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακμής, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως τα τρόφιμα που χωνεύονται αργά και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες ελαττώνουν τις εξάρσεις της.
Επιπλέον, η πλήρης απαγόρευση των γλυκών είναι καλή για την επιδερμίδα, διότι η ζάχαρη ευνοεί τη φλεγμονή και αυξάνει τις φθορές στην ελαστίνη και στο κολλαγόνο, θέτοντας έτσι τις βάσεις για πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Τι να κάνετε: Oσο καιρό απαγορεύει το διαιτολόγιό σας σχεδόν όλους τους υδατάνθρακες, πρέπει να το «σπάτε» έστω με λίγα φρούτα, για τους ίδιους λόγους που ισχύουν στη δίαιτα Ατκινς. Να πίνετε επίσης άφθονο νερό και να τρώτε πολλά ψάρια.
Η χορτοφαγική
Oταν τρώει κανείς φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια, ασφαλώς τροφοδοτεί τον οργανισμό του με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν τρώει ζωικές πρωτεΐνες
(η αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα δεν περιέχει καν αβγά ή αγελαδινό γάλα), γεγονός που μπορεί να κάνει την επιδερμίδα να χάσει τον τόνο της. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πρωτεΐνες επιδιορθώνουν και ανανεώνουν το δέρμα και τα μαλλιά και η έλλειψή τους μπορεί να κάνει και το μεν και τα δε να δείχνουν ξηρά, θαμπά και άρρωστα.
Τι να κάνετε:
Πρέπει οπωσδήποτε να τρώτε φυτικής προέλευσης τρόφιμα που περιέχουν άφθονες πρωτεΐνες, όπως οι φακές, ο αρακάς, τα αμύγδαλα, το τόφου και το φιστικοβούτυρο. Πρέπει επίσης να τρώτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, και όχι να περιορίζεστε σε όσα σας αρέσουν.
Η μεσογειακή
Είναι η πλέον κατάλληλη για καλή υγεία όλου του σώματος – και το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Περιέχει άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ωφέλιμα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, και λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα, που ωφελούν με πολλούς τρόπους το δέρμα. Το ελαιόλαδο, λ.χ., έχει αποδειχτεί ότι διατηρεί την επιδερμίδα ενυδατωμένη και προστατεύει από τον δερματικό καρκίνο, ενώ τα ψάρια περιέχουν πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή της ακμής και βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.
Τι να κάνετε: Τίποτε απολύτως! Απλώς να πίνετε στην υγειά σας ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα, διότι η ρεσβερατρόλη και το ελλαγικό οξύ που περιέχει βοηθούν το δέρμα να διατηρείται σφριγηλό.
Δίαιτα «αστραπή»
Εάν ακολουθείτε οποιοδήποτε υποθερμιδικό διαιτολόγιο για να αδυνατίσετε γρήγορα, μπορεί να καταλήξετε με ξερό δέρμα, τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια εξαιτίας της έλλειψης αρκετών θερμίδων αλλά και βασικών λιπαρών οξέων, τα οποία αδυνατεί να παραγάγει ο οργανισμός από μόνος του.
Τι να κάνετε: Αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια δίαιτα-αστραπή, φροντίστε να της προσθέσετε λίγα καρύδια και ψάρια, διότι αποτελούν άριστες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Καλό είναι επίσης να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών τροφίμων ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και το πλιγούρι. Να θυμάστε ότι η επιδερμίδα σας είναι σαν ένας τοίχος από τούβλα και τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφίμων είναι σαν το τσιμέντο που κρατάει τις δομές του ενωμένες και στη θέση τους.

Επέτειος 25ης Μαρτίου

Αυτά τα λόγια απηύθυνε ένας φωτισμένος δάσκαλος στους µαθητές του, στο 2ο ΕΠΑΛ Αχαρνών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Απολαύστε και σεις αυτά που είπε σε 17χρονα παιδιά ...
Σκέφτηκα να σου µιλήσω για τον Καραϊσκάκη,
Αλλά το µυαλό σου θα πάει στο γήπεδο.
Σκέφτηκα να σου µιλήσω για το 21,
Αλλά ο νους σου θα πάει στην Ορίτζιναλ.
Συλλογίστηκα πολύ, για να καταλήξω αν αξίζει
Να σε ταλαιπωρήσω για κάτι τόσο µακρινό, τόσο ξένο.
Δύο αιώνες πίσω κάποια γεγονότα
Τι να λένε σε σένα; Σε εσένα που ßιάζεσαι να φύγεις,
Να πας για τσιγάρο, για καφέ ή για κάτι άλλο.
Θα σου µιλήσω λοιπόν προσωπικά.
Εγώ ο δάσκαλος που δούλεψα ένα χρόνο σε αυτό το σχολείο
Και σε δεκαπέντε µέρες φεύγω για αλλού
Σε εσένα που είσαι εδώ ένα, δύο, τρία
Ή και περισσότερα χρόνια,
Θα σου µιλήσω σταράτα
Για να σου εκφράσω δυο σκέψεις µου.
Οι µαθητές που συνάντησα µέσα στις τάξεις,
Οι µαθητές που δίδαξα φέτος
Στην συντριπτική τους πλειονότητα µε σεßάστηκαν,
Αν και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του µαθήµατος.
Πολλοί όµως από τους υπόλοιπους µαθητές
Δε µε σεβάστηκαν, µε προσέβαλαν κατ' επανάληψη.
Με έργα, µε λόγια, µε ύβρεις,
Δείχνοντας ένα χαρακτήρα και ένα ήθος
Που µε σόκαρε, που µε έßαλε σε µελαγχολικές σκέψεις.
Αυτό το φαινόµενο αποδεικνύει
Πως κάτι σάπιο υπάρχει σε αυτό το σχολείο,
Πως εκτός του γνωστικού ελλείµµατος
Το συγκεκριµένο σχολείο χωλαίνει δραµατικά
Και στο ηθικοπλαστικό του έργο,
Στη διαµόρφωση δηλαδή των µαθητικών ψυχών και πνευµάτων.
Και η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία
Είναι ευθύνη αποκλειστικά δική µας,
Των δασκάλων σας και των γονιών σας.
Δεν έχουµε κατορθώσει να σας δείξουµε
Πως χωρίς αρχές η ζωή σας αύριο θα είναι µια κόλαση,
Πως χωρίς όνειρα και στόχους θα χρειαστείτε υποκατάστατα,
Θα καταφύγετε πιθανόν σε επιλογές που θα σας ξεφτιλίσουν,
Θα σας κάνουν να σιχαίνεστε τον εαυτό σας,
Θα σας γεµίσουν τη ζωή πλήξη και κούραση,
Θα σας γεράσουν πρόωρα.
Αν όµως θέλετε µια συµßουλή από ένα δάσκαλο,
Σκεφτείτε το παράδειγµα του Μακρυγιάννη,
Που έφτασε αγράµµατος µέχρι τα πενήντα σχεδόν,
Για να καταλάßει τότε πως η µόρφωση, η καλλιέργεια
Ήταν το όπλο που έλειπε από την προσωπική του θήκη..
Και κάθισε µε πολλή δυσκολία και χωρίς δάσκαλο
Και έµαθε πέντε κολλυßογράµµατα,
Για να µας πει την ιστορία του ßίου του,
Το παραµύθι της επανάστασης των υπόδουλων Ρωµιών.
Αυτό το παράδειγµα είναι για σένα το πιο κατάλληλο,
Και µπορείς τριάντα χρόνια νωρίτερα από το στρατηγό Μακρυγιάννη
Να ακολουθήσεις το δρόµο που εκείνος έδειξε,
το µονοπάτι της καλλιέργειας, το δρόµο της παιδείας,
Τη λεωφόρο της προσωπικής σου προκοπής.
Δεν είστε σε τίποτε λιγότερο ικανοί από
Τον µπάσταρδο γιο της καλογριάς, τον Αρßανίτη Γιώργη Καραϊσκάκη.
Ήταν κι αυτός αθυρόστοµος σαν κι εσάς,
Αλλά είχε αυτό που από τα αλßανικά µάθαµε σαν µπέσα,
Ήταν πάνω απ´ όλα µπεσαλής.
Αυτό θα 'θελα να έχετε κι εσείς.
Υπευθυνότητα, µπέσα, τσίπα.
Να αναλαµßάνετε τις ευθύνες σας,
Να απεχθάνεστε την υποκρισία, να σιχαίνεστε το συµφέρον,
Να µισείτε το ψέµα και την ευθυνοφοßία.
Η αγάπη για τον τόπο του, η λατρεία για την πατρίδα του
Ήταν αυτό που χαρακτήριζε τη ζωή του Νικήτα Σταµατελόπουλου,
του Νικηταρά.
Αγωνίστηκε στη διάρκεια της επανάστασης,
Συνέßαλε στην απελευθέρωση της πατρίδας του
Κι έπειτα φυλακίστηκε,
Για να χαθεί σ' ένα στενοσόκακο του Πειραιά,
Σχεδόν τυφλωµένος, πάµπτωχος και εγκαταλειµµένος από όλους,
Δε ζήτησε τίποτε από την ελεύθερη Ελλάδα
Κι όταν οι γύρω του τον παρακινούσαν να απαιτήσει
Από την κυßέρνηση µια πλούσια σύνταξη,
Απαντούσε πως η πατρίδα τον αµείßει πολύ καλά,
Λέγοντας ψέµατα, για να µην προσßάλει την πατρίδα του.
Είναι δύσκολο, το κατανοώ, το παράδειγµα του Νικηταρά.
Αλλά νοµίζω πως κι εσείς είστε ικανοί για τα δύσκολα,
Μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόµο της αξιοπρέπειας,
Να προσπαθήσετε τίµια και µε αγωνιστικότητα
Για εσάς και για το µέλλον της οικογένειας που
Αύριο θα κάνετε.
Ξέρω, καταλαßαίνω, αντιλαµßάνοµαι
Πως σας προτείνω µια διαδροµή ζωής δύσκολη και απαιτητική,
Όταν δίπλα σας κυριαρχεί ο εύκολος δρόµος
των γονιών, των δασκάλων, των πολιτικών,
της εποχής στην οποία µεγαλώνετε.
Όµως κάθε εποχή ελπίζει στους νέους της,
Περιµένει από αυτούς να σηκώσουν ψηλά
Και µε επιτυχία τη σηµαία του αγώνα
και να οδηγήσουν την πατρίδα τους, τον τόπο τους
σε καλύτερες µέρες, σε πιο φωτεινές σελίδες.
Κι όταν ßλέπω την εποχή µας
Να µαραζώνει χωµένη στην αλλοτρίωση,
Να ξεψυχά από την τηλεοπτική ανία,
Να µουχλιάζει από το κυνήγι της ευκολίας,
Μόνο σε εσάς ελπίζω,
Στην ειλικρινή σας διάθεση
να αγωνιστείτε,
να αντισταθείτε,
να πολεµήσετε,
να νικήσετε.
Μη µας απογοητεύσετε…

5 τρόποι για να μην καταστρέψει το Ίντερνετ τον εγκέφαλό σας

 

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την απόδοσή σας όταν είστε online, και να μειώσετε το άγχος που συχνά συνοδεύει την πολλαπλή παράλληλη εργασία και την υπερφόρτωση πληροφοριών.

Του John M. Grohol


Οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας, και η δύναμη της συνήθειας δεν είναι πουθενά πιο προφανής από τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο.
Λίγοι από εμάς είναι αρκετά πειθαρχημένοι ώστε να συνδεθούν στο διαδίκτυο, να κάνουν ένα πράγμα, και να αποσυνδεθούν. Παρόλο που μπορεί να είναι διασκεδαστικό να ενημερώνει κανείς διαρκώς το λογαριασμό του στο Facebook, να έχει πρόσβαση επανειλημμένα στις διάφορες πηγές του ή να ασχολείται παράλληλα με διάφορες εργασίες όλο το 24ωρο, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να τεκμηριώνουν το συναισθηματικό και ψυχολογικό τίμημα που πληρώνουμε για αυτό που κάνουμε.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι το να νιώθει κανείς κατεκυριευμένος και χαμένος στο ίντερνετ, δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια του να ζεις στην Εποχή του Διαδικτύου — μπορούμε να αλλάξουμε το πώς συμπεριφερόμαστε και το πώς αλληλεπιδρούμε όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Οι ασκήσεις εγρήγορσης (mindfulness) αποτελούν ένα ιδιαίτερα εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε καλύτερη επίγνωση της σχέσης μας με το διαδίκτυο. Παρέχει έναν αριθμό από αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση του άγχους και της ανησυχίας που δημιουργούνται από την προσπάθεια για οργάνωση και παρακολούθηση πολλών πληροφοριών συγχρόνως. Οι συμβουλές παρακάτω θα σας βοηθήσουν να είστε πιο συγκεντρωμένοι όταν χρησιμοποιείτε το Ίντερνετ, να βελτιώσετε την απόδοσή σας online και να μειώσετε το άγχος που συχνά συνοδεύει την πολλαπλή παράλληλη εργασία και την υπερφόρτωση με πληροφορίες.

1. Η τεχνική STOP

Η ψυχολόγος Ελίσα Γκολντστάιν έχει αναπτύξει την τεχνική STOP, προσαρμοσμένη από τη γνωστική-συμπεριφοριστική έρευνα, για να ανακουφίσει το αίσθημα της κατακυρίευσης από τις υπερβολικά πολλές πληροφορίες, φέρνοντας το μυαλό σας πίσω στο τι πραγματικά θέλετε να κάνετε. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όταν βρίσκετε τον εαυτό σας «χαμένο» στο διαδίκτυο, ή έχετε ξεχάσει τι ψάχνατε. Τα βήματα της τεχνικής αυτής είναι :


S – (Stop) Σταματήστε την online περιήγηση ή αφήστε τον έλεγχο της αλληλογραφίας σας για αργότερα.
T – (Take) Πάρτε μια κανονική, πλήρης αναπνοή. «Αναπνέετε φυσιολογικά και ακολουθείτε την ανάσα σας να εισέρχεται και να εξέρχεται από τη μύτη σας», συμβουλεύει η Γκολντστάιν. «Μπορείτε ακόμα και να λέτε στον εαυτό σας ‘μέσα’ καθώς εισπνέετε και ‘έξω’ καθώς εκπνέετε, αν αυτό βοηθάει στην συγκέντρωση».

O – (Observe) Παρατηρήστε τις σκέψεις σας, τα αισθήματα και τα συναισθήματα σας. H Γκολντστάιν σημειώνει: «Μπορείτε να σκεφτείτε τι έχετε στο μυαλό σας και παράλληλα να αντιληφθείτε ότι οι σκέψεις σας δεν είναι γεγονότα και δεν είναι μόνιμες. Απλώς αντιληφθείτε την σκέψη, αφήστε την να υπάρχει, και συνεχίστε. Αντιληφθείτε τα συναισθήματα σας και ονομάστε τα. Πρόσφατη έρευνα του UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες) αναφέρει ότι απλά το να ονομάζει κανείς τα συναισθήματα του μπορεί να έχει επίδραση ηρεμίας. Μετά παρατηρήστε το σώμα σας. Πώς είναι στάση σας; Νιώθετε πόνους;».

P – (Proceed) Προχωρήστε σε κάτι που θα σας υποστηρίξει αυτή τη στιγμή, είτε αυτό είναι το να μιλήσετε σε ένα φίλο, είτε ένα δίλεπτο διάλειμμα από αυτό που κάνατε είτε μια γρήγορη χαλάρωση. Το κλειδί είναι ότι χρειάζεται να νιώθετε καλά για το επόμενο πράγμα που θα κάνετε, και μετά μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό που κάνατε αφού περάσουν μερικά λεπτά.

2. Μείωση της ποσότητας εισερχόμενης πληροφορίας

Ένα μεγάλο πρόβλημα στη χρήση του διαδικτύου είναι η ανικανότητα του να σταματήσει κανείς την τυχαία επιδίωξη σημείων ενδιαφέροντος. Αν επικεντρωθείτε στο τι χρειάζεστε, αντίθετα με το τι πιστεύουν οι άλλοι ότι θέλετε, ίσως να εκπλαγείτε από το πόσο καλά μπορείτε να οργανώσετε το χρόνο σας στο διαδίκτυο και να τον κάνετε πιο παραγωγικό. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για κριτικές κινητών τηλεφώνων, μη χασομερήσετε σε άσχετα θέματα σε κάποιο forum που δεν έχει να κάνει με το κινητό τηλέφωνο που ενδιαφέρεστε. Αν αναζητάτε μια απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα, πληκτρολογήστε τις πιθανές λέξεις-κλειδιά, ψάξτε τις στο Google, και μην αλλάξετε θέμα. Αποθηκεύστε πράγματα, που είναι εκτός θέματος για να τα μελετήσετε αργότερα, αν ενδιαφέρεστε.

3. Διάκριση μεταξύ εργασιακών και προσωπικών δραστηριοτήτων

Πολλοί από μας μπερδεύουν το να «δουλεύεις» online και το να «διασκεδάζεις» online, εναλλασσόμενοι μπρος-πίσω ανάμεσα στα δύο. Αυτό γίνεται όταν ανακατεύεις την αγορά ενός δώρου με το να τελειώσεις μια εβδομαδιαία αναφορά ή μια ανάλυση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι καλοί στην πολλαπλή παράλληλη εργασία και δεν προσαρμόζονται τόσο εύκολα όσο εύκολα αλλάζουν ιστοσελίδες. Η σύγχυση του παιχνιδιού και της δουλειάς σημαίνει ότι κανένα από τα δύο δε θα είναι αποτελεσματικό — θα σας πάρει περισσότερο, να τελειώσετε τη δουλειά σας, και πιθανότατα θα διασκεδάσετε λιγότερο.

Χωρίστε το χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο σε εργασιακές δραστηριότητες και προσωπικές ή κοινωνικές δραστηριότητες, ώστε να γνωρίζετε σε ποιο είδος εργασίας βρίσκεστε και να επιμείνετε σε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που είστε συνδεδεμένοι. Ένας τρόπος να έχετε συναίσθηση του τι κάνετε είναι να έχετε κάτι που να σας υπενθυμίζει ότι πρέπει να συγκεντρωθείτε στη δουλειά ή στην ευχαρίστηση. Απλά χαρτάκια Post-It στην οθόνη σας είναι ότι πρέπει.

4. Ορίστε χρονικά όρια

Αν δεχόμαστε πληροφορίες 24 ώρες το 24ωρο, δεν αφήνουμε το μυαλό μας να ξεκουραστεί, να αλλάξει κατάσταση, ή να διασκεδάσει. Απλά δεν είναι καλό να είμαστε συνέχεια ανοιχτοί σε νέες πληροφορίες σε κάθε στιγμή ή κατάσταση. Όλοι έχουμε συνεργάτες που δεν κλείνουν το κινητό τους κατά τη διάρκεια οικογενειακών γιορτών ή όταν βλέπουν μια παράσταση. Πιστεύουν ότι το να είναι προσεγγίσιμοι όλη μέρα, κάθε μέρα, είναι πιο σημαντικό από το να χαλαρώνεις ή να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου. Εκτός αν είστε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (ή αντιστοίχως αλλού), δεν χρειάζεται να είστε διαθέσιμος και συνδεδεμένος 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Κοιτάζετε το ρολόι του υπολογιστή σας, και κρατήστε κατά νου πότε ξεκινήσατε να είστε συνδεδεμένοι. Παρακολουθήστε τι κάνετε και πόσο χρόνο επενδύετε σε κάθε εργασία. Αν ορίσετε χρονικά όρια θα σας βοηθήσει να είστε συγκεντρωμένοι, και θα σας εμποδίσει να χάσετε την αίσθηση του χρόνου.

Σκεφτείτε να έχετε μια λίστα εργασιών κάθε φορά που κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή. Μια λίστα που δεν θα αποτελείται από περισσότερα από πέντε συγκεκριμένα πράγματα που θέλετε να πραγματοποιήσετε για αυτή την χρονική περίοδο στο διαδίκτυο, και προσδιορισμένο χρόνο για το καθένα.

Η λίστα σας μπορεί να είναι κάπως έτσι :

* Έλεγχος και απάντηση σε e-mail (10 λεπτά).
* Αναζήτηση πληροφοριών για __________ (5 λεπτά).
* Ενημέρωση Facebook και απάντηση στα εισερχόμενα του Facebook (5 λεπτά).
* Περιήγηση στους τίτλους παγκοσμίων και τοπικών νέων. (10 λεπτά)
5. Τεμαχίστε τις πληροφορίες σας

Αν δώσετε σε κάθε πληροφορία σας την ίδια προσοχή, γίνετε δυσκολότερο να τις ταξινομήσετε και να τις παρακολουθήσετε. Οι εγκέφαλοί μας δεν επεξεργάζονται καλά μεγάλη ποσότητα τυχαίων πληροφοριών, έτσι, μπορούμε να πάρουμε περισσότερες αν είναι ομαδοποιημένες— αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «τεμάχισμα».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίζουμε τους αριθμούς τηλεφώνων μας σε τρία τμήματα: ένα 3-ψήφιο κωδικό περιοχής, ένα 3-ψήφιο πρόθεμα, και μία 4-ψήφια κατάληξη. Αυτή η μέθοδος χωρίζει ένα 10-ψήφιο νούμερο σε εύκολα διαχειριζόμενα «τεμάχια» πληροφοριών που οι εγκέφαλοί μας μπορούν να αποθηκεύσουν ευκολότερα για μακροπρόθεσμη χρήση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια μέθοδο για να παρακολουθείτε νέες πληροφορίες. Οργανώστε τις σε μικρότερα, ευκολότερα διαχειριζόμενα τεμάχια, και θα παρατηρήσετε ότι τις συγκρατείτε για περισσότερο.

Για παράδειγμα, μπορείτε γρηγορότερα και ευκολότερα να βρείτε αποθηκευμένες διευθύνσεις ιστοσελίδων αν τις οργανώσετε σε λογικούς υποφακέλους στα Αγαπημένα ή στους Σελιδοδείκτες σας, αντί να χρησιμοποιείτε μία μεγάλη ανοργάνωτη λίστα. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με τα e-mails χρησιμοποιώντας επιγραφές και αυτόματο φιλτράρισμα για τη μετακίνηση e-mails στους αντίστοιχους οργανωτικούς κάδους ή φακέλους για μελλοντική χρήση.
Κανένα από αυτά δε θα σταματήσει τη ροή των πληροφοριών

Αυτές οι προτάσεις δεν θα σταματήσουν την υπερχείλιση των πληροφοριών που εισβάλουν στις ζωές μας, μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αλλά μπορούμε να κάνουμε μια συνειδητή επιλογή για το πώς περνάμε το χρόνο μας, όταν είμαστε συνδεδεμένοι, και πώς καταναλώνουμε τις διαθέσιμες πληροφορίες. Αν εστιάζουμε και συγκεντρωνόμαστε στις άμεσες διαδικτυακές ανάγκες, δε θα νιώθουμε πια ότι είμαστε στο έλεος του διαδικτύου. Θυμηθείτε ότι η αλλαγή παίρνει χρόνο, αλλά με λίγη υπομονή, και διαρκή επανάληψη, μπορείτε κι εσείς να βρείτε τον εαυτό σας να χειρίζεται το διαδίκτυο με ένα πιο προσεκτικό τρόπο.