Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη προς τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, με την ευκαιρία της αγόρευσής του σε επίτιμο μέλος της. Ήταν Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013 όταν ο Έλληνας συνθέτης διατύπωσε μια πρόταση που συνοψίστηκε σε μία λέξη: ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ.  
.
κ. Πρόεδρε της Ακαδημίας Αθηνών,

κ. Γενικέ Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών,

Κυρίες και κύριοι Ακαδημαϊκοί,

Κυρίες και κύριοι,

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Πρόεδρο και τον κ. Γενικό Γραμματέα για όσα είπαν προηγουμένως αλλά και όλα τα μέλη της Ακαδημίας, για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν να μου προσφέρουν τη δυνατότητα να ομιλώ αυτή τη στιγμή από το βήμα του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος της χώρας μας, της Ακαδημίας Αθηνών...

Όταν κύριε Πρόεδρε, πριν από χρόνια, στη συνεργασία μας στις Χοηφόρες προσπαθούσαμε να αποδώσουμε τον ζόφο των στίχων του Αισχύλου για «της γενιάς το βαθύριζο κακό», για τα «πολυστέναχτα κι αβάσταχτα δεινά», την «αιματόεσσαν πλαγάν», τον «πόνο που τελειωμό δεν έχει», «τη μια συμφορά» που έρχεται «κατά πάνω στην άλλη», δεν φανταζόμασταν ότι σήμερα, τόσα χρόνια μετά, οι στίχοι αυτοί θα ήταν τόσο τραγικά επίκαιροι.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ (1918-2013)

Στις 20 Απριλίου του 1964 ο Νέλσον Μαντέλα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο εδώλιο κατηγορούμενος για δολιοφθορά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πραιτόρια. Ο ηγέτης του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, ο αγωνιστής της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Θα εκτίσει 27 χρόνια στις φυλακές της νήσου Robben. Η ομιλία του κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έχει μείνει στην ιστορία.

«Κατά τη διάρκεια της ζωής μου αφοσιώθηκα στον αγώνα του αφρικανικού λαού. Έχω πολεμήσει εναντίον της λευκής κυριαρχίας, και έχω πολεμήσει εναντίον της μαύρης κυριαρχίας. Έχω λατρέψει το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας όπου όλα τα άτομα θα ζήσουν για πάντα μαζί αρμονικά και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό που ελπίζω να ζήσω γι' αυτό. Αλλά, Θεέ μου, εάν χρειαστεί, είναι και ένα ιδανικό που είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω γι’ αυτό».

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Γονείς, είναι λάθος να διαβάζετε τα παιδιά σας!

Του Δημήτρη Τσιριγώτη, Φυσικού.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης είναι και η στάση των γονέων όσον αφορά τη προετοιμασία των παιδιών (διάβασμα) για το σχολείο. Το φαινόμενο αυτό όσο περνάνε τα χρόνια τείνει να γίνει πιο έντονο.

Ο γονέας λοιπόν είναι η πρώτη μορφή παραπαιδείας στην οποία συνηθίζει ένα παιδί και φυσικά ένας από τους βασικότερους λόγους που αργότερα, όταν ο γονέας αδυνατεί πλέον να στηρίξει μαθησιακά το παιδί, έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο μάθημα.

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις .

Καταρχάς έχουμε ακύρωση του εκπαιδευτικού έργου του δασκάλου ή του καθηγητή. Τα...