Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

NLP – Η ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΝΟΥ!

THE ECONOMIST

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί εάν υπάρχει κάποια μέθοδος, κάποια μυστική συνταγή που να μπορεί να διασφαλίζει την επίτευξη των στόχων μας; Κι όμως υπάρχει και ονομάζεται NLP.

Αναζητώντας έναν ειδικό του NLP στην Ελλάδα, η έρευνα μας οδήγησε στους δύο μεγαλύτερους οργανισμούς πιστοποίησης του NLP παγκοσμίως, το Association of NLP στην Αγγλία και το American Board of NLP στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο John Stockdale, ο οποίος είναι ο μοναδικός αναγνωρισμένος και πιστοποιημένος στην Ελλάδα από τους δύο αυτούς οργανισμούς, στο επίπεδο του Trainer of NLP and Μaster Coach Trainer of NLP, μιλάει στην Joanna Papachristou για την απεριόριστη δύναμη του ανθρώπινου νου!

JOHN1

Όπως φαντάζομαι κάνουν όλοι που σας γνωρίζουν για πρώτη φορά, η πρώτη μου ερώτηση είναι, τι ακριβώς είναι το NLP;

Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι το NLP είναι απλά μία ετικέτα και ως εκ τούτου δεν φανερώνει την πλήρη εικόνα του τι ακριβώς είναι. Τα αρχικά NLP σημαίνουν Neuro Linguistic Programming (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός). Ουσιαστικά τo NLP εξελίχθηκε σαν ένα “Model of Excellence”, η μεθοδολογία του να αριστεύσεις αν θέλετε, για την ανάλυση και αναπαραγωγή της άριστης επίδοσης. Κατά συνέπεια, αξιοποιεί τη γλώσσα και τη στρατηγική του ανθρώπινου νου προκειμένου να μπορούμε να θέτουμε και να πετυχαίνουμε οποιοδήποτε στόχο με συνέπεια. Γενικότερα, το NLP είναι αυτό που θα λέγαμε στα αγγλικά “an attitude”, που μέσω ευρείας γκάμαs συγκεκριμένων τεχνικών και μεθόδων μας προσφέρει μία ολιστική προσέγγιση στο πώς να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας.

Και πως λειτουργεί αυτό;

Μαθαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο νους φιλτράρει, επεξεργάζεται και επικοινωνεί την πληροφορία, το NLP μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πώς σκεφτόμαστε, πώς αντιδρούμε και πώς συμπεριφερόμαστε σε καθημερινή βάση, καθώς και τι επιρροή έχει αυτό στους γύρω μας. Συνεπώς, μας παρέχει και τα εργαλεία για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε, προς όφελός μας, τα πρότυπα επιτυχίας που υπάρχουν γύρω μας. Μόνο πρόσφατα και μετά από τις επαναστατικές ανακαλύψεις της Κβαντικής Φυσικής και της Νευροεπιστήμης, μπορούμε να εκτιμήσουμε πλήρως τον ρόλο του NLP σαν ένα “εγχειρίδιο χρήσης” του ανθρώπινου μυαλού. Από τη στιγμή που διερευνήσαμε σε βάθος την πραγματική φύση της λειτουργίας του νου και αφού εφαρμόσαμε εξειδικευμένες διαδικασίες και μεθόδους, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητές μας στην επίτευξη στόχων που πριν θα μας φαίνονταν άπιαστοι.

Από που προήλθε το NLP;

Το NLP δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Dr. John Grinder, τότε καθηγητή της Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και τον Dr. Richard Bandler, τότε φοιτητή Μαθηματικών και Ψυχολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το κίνητρό τους ήταν η περιέργεια να ερευνήσουν τι ήταν αυτό που εμπόδιζε τους ανθρώπους να κατακτήσουν την επιτυχία στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να απαντήσουν σε μια απλή αλλά ταυτόχρονα σημαντική ερώτηση “πώς μπορώ να κάνω αυτό που κάνω ακόμα καλύτερα”;
Ξεκίνησαν λοιπόν την προσπάθειά τους να αναπαράγουν τα αποτελέσματα τριών από τους πιο επιτυχημένους επιστήμονες της γενιάς τους: Του Dr. Milton Erickson, ψυχίατρου με ειδίκευση στην ιατρική υπνοθεραπεία, του Dr. Fritz Perls, καθηγητή και ψυχαναλυτή (εφευρέτη του Gestalt Therapy) και της Dr. Virginia Satir, παιδαγωγού, επικοινωνιολόγου και ψυχοθεραπεύτριας. Αυτό που τελικά κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο σύστημα που τους έδωσε τη δυνατότητα να αναπαράγουν και αυτοί παρόμοια αποτελέσματα παρότι δεν είχαν την εξειδίκευση των τριών που προανέφερα. Η μέθοδος αυτή συνδυάζει τα πιο αποτελεσματικές εφαρμογές των επιστημών της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής, της Επικοινωνίας και εν μέρει της Κβαντικής Φυσικής (που για εκείνη την εποχή ήταν αρκετά αμφιλεγόμενη). Φυσικά, μεγάλη επιρροή και συνεισφορά για τη δημιουργία του NLP είχε επίσης το έργο γνωστών επιστημόνων, όπως οι Gregory Bateson, Carl Jung, Noam Chomsky και ο Karl Pribram μεταξύ άλλων.

Και πού ακριβώς βρίσκει εφαρμογές το NLP;

Καθώς η λίστα είναι σχεδόν ανεξάντλητη, όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, στην πράξη βρίσκει εφαρμογές σε σχεδόν κάθε τομέα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δραστηριότητας. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στον κόσμο των επιχειρήσεων, το ΝLP έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο βασικό θεμέλια της σύγχρονης εφαρμογής του coaching, της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας και της ανάπτυξης ηγεσίας παγκοσμίως. Επίσης στον τομέα της ιατρικής και της θεραπείας, αλλά και του επαγγελματικού αθλητισμού, των πολύ υψηλών αποδόσεων. Μόλις τον περασμένο χρόνο πάνω από 400 δάσκαλοι και καθηγητές στην Αγγλία έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα NLP, χρηματοδοτούμενο από το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας, με στόχο τη βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας και διδασκαλίας για την καλύτερη απόδοση των μαθητών τους.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα παράδειγμα πώς ακριβώς λειτουργεί;

Κάποιος παλαιότερα με είχε συμβουλεύσει, “απόφυγε να εξηγείς αυτό που μπορεί να δώσεις σαν εμπειρία”. Αντί για παράδειγμα λοιπόν, θα σας έλεγα το εξής: “ότι και να κάνετε, μην σκεφτείτε ένα μπλε δέντρο”!

Εντάξει…

Τι σκεφτήκατε μόλις τώρα;

Ένα μπλε δέντρο!

Μα μόλις τώρα σας είπα να ΜΗΝ σκεφτείτε ένα μπλε δέντρο!

Σωστά! Άθελά μου… αυτό σκέφτηκα!

Αυτό συμβαίνει διότι για να κατανοήσετε αυτό που είπα, το υποσυνείδητο σας έπρεπε, έστω και για κλάσματα δευτερολέπτου, να δημιουργήσει μία εικόνα του αντικειμένου που σας είπα να μην σκεφτείτε… για να ξέρετε τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο δεν έπρεπε να σκεφτείτε! Αυτό εξηγείται ως εξής: Το υποσυνείδητο μας δεν έχει φίλτρο να επεξεργαστεί το “αρνητικό” στον λόγο, για παράδειγμα λέξεις όπως το “μην” ή το “δεν”. Έτσι λοιπόν αν κάποιος ξεκινήσει να σας λέει “μην το πάρεις προσωπικά αυτό που θα σου πω, αλλά....” ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε;

‘Oτι θα το πάρω προσωπικά και μάλλον ότι δεν θα μου αρέσει αυτό που θα ακούσω.

Ακριβώς. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη πάρει προσωπικά αυτό που θα ήθελαν να σας πουν... πριν ακόμα σας το πουν. Άρα σκεφτείτε, πόσες φορές στην καθημερινή μας επικοινωνία καταλήγουμε να λέμε ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να σκέφτεται ή να κάνει ο συνομιλητής μας. Δυστυχώς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο επικοινωνούμε και με τον εαυτό μας. Ένα από τα πρώτα πράγματα λοιπόν που μαθαίνει κανείς στο NLP είναι το πώς να ξεκινά να αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται και συνεπώς επικοινωνεί, τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους γύρω του.

Θα χαρακτηρίζατε λοιπόν το NLP περισσότερο ως επιστήμη ή φιλοσοφία;

Θα έλεγα ότι πρακτικά εξελίσσεται περισσότερο σαν ένας τρόπος ζωής, μόλις αρχίσεις να το εξασκείς, που κατά συνέπεια συνδυάζει και τα δύο. Αν θέλετε, σκεφτείτε το NLP σαν την “τέχνη” και την “επιστήμη” του να αριστεύεις, καθώς χρειάζονται και τα δύο για να υπάρξει ισορροπία.

Και πως εξηγείτε αυτόν τον συνδυασμό;

Όπως το “in life we tend to get what we expect”, έτσι και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να περιορίζουμε τις δυνατότητές μας βασιζόμενοι στο τι πιστεύουμε ότι είναι ή δεν είναι εφικτό για εμάς τους ίδιους. Κάτι που έθεσε πολύ σωστά και ο περίφημος Henry Ford “είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε πιστεύεις ότι δεν μπορείς …έχεις απόλυτο δίκιο”. Άρα στην περίπτωσή μας ο όρος “τέχνη” έχει να κάνει με το γεγονός ότι καθένας από μας είναι εξ’ ορισμού μοναδικός και συνεπώς θα ερμηνεύσει και θα εκμεταλλευτεί την πληροφορία με τον τρόπο που πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η “επιστήμη” που διέπει τη μεθοδολογία εξαρτάται απολύτως από τον τρόπο που ο καθένας θα την εφαρμόσει. Άλλωστε, όπως πολύ ωραία το είχε εκφράσει και ο Einstein “η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση”, που σημαίνει ότι όποιο όρο και να επιλέξουμε, είτε επιστήμη είτε φιλοσοφία, αυτό που τελικά θα καθορίσει το αποτέλεσμα είναι το πώς προσεγγίζει κανείς το NLP, περισσότερο από το πώς το χαρακτηρίζει ο καθένας.

Πότε ήρθατε σε πρώτη επαφή με το NLP;

H πρώτη φορά ήταν το 1992, όταν ένας καθηγητής πανεπιστημίου μου είχε δανείσει το βιβλίο Unlimited Power, του Anthony Robbins, που είναι βασισμένο σ’ ένα μεγάλο βαθμό στις αρχές του NLP. Εκείνη την εποχή περνούσα μία δύσκολη περίοδο, όπου σκεφτόμουν ακόμα και να διακόψω το Πανεπιστήμιο για λίγο καιρό. Όταν γύρισα από τις διακοπές μου, έχοντας φυσικά διαβάσει το βιβλίο, κατάφερα μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ανατρέψω την αρνητική μου διάθεση και να βελτιώσω σημαντικά τους βαθμούς μου. Αισθανόμουν κινητοποιημένος, προσηλωμένος και γεμάτος ενέργεια. Από εκεί ξεκίνησε και η έντονη περιέργειά μου για το τι άλλο μπορεί να καταφέρεις χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του νου σου.

Έχοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, πού πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει το NLP;

Σε πολλούς και διάφορους τομείς και πρώτα από όλα στην παιδεία. Είναι σημαντικό όμως να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, κυρίως στην οικονομία, δεν είναι και τόσο μοναδικό γεγονός, όπως κάποιοι πιστεύουν. Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στις ΗΠΑ, όπου η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της ήταν κάτι που πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο. Αν σκεφτούμε το ότι “there is no failure, only feedback”, είναι σίγουρο ότι κάποιες από αυτές τις χώρες θα προσαρμοστούν ανάλογα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν και θα βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια έχουν παρουσιαστεί ή θα παρουσιαστούν. Βέβαια, παρότι υπήρχαν άτομα που σίγουρα γνώριζαν ότι η κακή διαχείριση της οικονομίας στην Ελλάδα θα δημιουργούσε σε κάποια στιγμή μία κρίση, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα ερχόταν τόσο ξαφνικά και σε τέτοια διάσταση. Αυτό λοιπόν που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, είναι ουσιαστικά αυτό που ο Taleb αποκαλεί το φαινόμενο του “Μαύρου Κύκνου”’. Ο “έλεγχος” και κατ’ επέκταση η “σιγουριά” είναι πλασματικές έννοιες, καθώς στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη. Ως εκ τούτου, το μόνο που μπορείς να ελέγξεις είναι το πως εσύ θα αντιδράσεις σε ότι συμβαίνει γύρω σου. Συνεπώς, από την πλευρά του NLP, το κλειδί για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες είναι ουσιαστικά η ικανότητα προσαρμογής στο απρόβλεπτο και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις προκλήσεις ως “ευκαιρίες” για την προσωπική μας βελτίωση και ανάπτυξη.

Οπότε τι να συμπεράνουμε από αυτό;

Ότι προτού ξεκινήσεις να θέσεις οποιοδήποτε στόχο, πρέπει να λάβεις υπόψη ότι στην ουσία μόνο εσύ μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου και κανένας άλλος. Κατ’ επέκταση, όσο αποδίδεις στους άλλους ένα μέρος της ευθύνης για το τι εσύ θέλεις να πετύχεις, θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα φταίει, αν τα πράγματα στραβώσουν. Αυτό που επιθυμούμε λοιπόν, το δημιουργούμε πρώτα στο μυαλό και μετά στην πράξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι επιλογές που κάνουμε να είναι δικό μας δημιούργημα. Όσο νωρίτερα αποδεχτούμε την πραγματικότητα ότι μόνο εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε την επιτυχία μας, τόσο νωρίτερα θα μπορέσουμε να δράσουμε ανάλογα. Το NLP μας προσφέρει τη μέθοδο και τα εργαλεία για να κάνουμε ακριβώς αυτό.

Πιστεύετε λοιπόν ότι το NLP μπορεί όντως να ενδυναμώσει τους ανθρώπους αυτής της χώρας ώστε να καταφέρουν ακριβώς αυτό που μόλις αναφέρατε;

Τα τελευταία 12 χρόνια είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με διακεκριμένα στελέχη και αρκετούς οργανισμούς αυτής της χώρας, οι οποίοι μου έδωσαν την πεποίθηση ότι έχουμε και την ικανότητα αλλά και το πάθος για να υπερβούμε τα πρόσφατα εμπόδια. Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή έτσι και η οικονομία διανύει κύκλους. Το πώς αντιδράς, διδάσκεσαι και προετοιμάζεσαι για τον επόμενο κύκλο καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό το πώς θα βγεις από τον τωρινό.

Έχω ακούσει ότι με το ΝLP μπορείς να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία σε περιορίζουν, όπως για παράδειγμα ο φόβος και η ανησυχία. Ισχύει αυτό;

Απολύτως. Το “state control”, ο έλεγχος της “συναισθηματικής κατάστασης”, είναι το θεμέλιο αυτού που είναι ευρέως γνωστό ως Peak Performance Coaching, κάτι που είναι δημοφιλές τόσο στα ηγετικά εταιρικά στελέχη και σε παγκόσμιους οργανισμούς όσο και σε επαγγελματίες αθλητές. Διδάσκεται δε, πάνω από 20 χρόνια στον χώρο της Ηγεσίας και της Προσωπικής Ανάπτυξης από κορυφαίους ειδικούς του χώρου, όπως οι Anthony Robbins, Steven Covey, Jack Canfield και διάφοροι άλλοι. ΜΕΣΩ ΤΟΥ NLP ΜΑΘΑΙΝΕΙS ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙΣ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ, ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιδρούν βασιζόμενοι κυρίως στο πως “αισθάνονται” ανά πάσα στιγμή. Όταν βρίσκονται σε μία κατάσταση λοιπόν που τους προκαλεί άγχος ή εκνευρισμό, συνήθως αντιδρούν ανάλογα, περιορίζοντας έτσι την ικανότητά τους να δουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία ή να βρουν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αν ήταν σε μία πιο ήρεμη ή κινητοποιημένη συναισθηματική κατάσταση. Μια από τις πιο σημαντικές παραδοχές του NLP, που έχει καθιερωθεί και σαν αρχή του σύγχρονου coaching, είναι ότι όλοι έχουμε εν δυνάμει τους “πόρους” που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε. Αυτό που λείπει στους περισσότερους από εμάς στην καθημερινότητα είναι ο τρόπος του να βρισκόμαστε στην κατάλληλη συναισθηματική κατάσταση για να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να αντλήσουμε αυτούς του πόρους. Μέσω του NLP, μπορούμε σχετικά εύκολα και γρήγορα να αντικαταστήσουμε αρνητικά συναισθήματα που μας μπλοκάρουν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ο θυμός, με την κατάλληλη συναισθηματική κατάσταση, που θα μας ξεμπλοκάρει για να μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη απόδοση. Εξάλλου, oι επιτυχημένοι δεν αναγνωρίζουν την λέξη “τύχη”. Aυτό που τους ξεχωρίζει είναι η επιμονή τους στο να μην σταματούν μέχρι να πετύχουν τους στόχους τους. Και αυτό το καταφέρνεις μόνο όταν είσαι στην κατάλληλη συναισθηματική και διανοητική κατάσταση. Όπως λένε και οι Άγγλοι “chance favors the prepared mind”!

Και πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η προσέγγιση;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε να ζούμε εντός των ορίων μίας ζώνης άνεσης. Μολονότι γνωρίζουμε ότι κάποιες από τις συνήθειες ή συμπεριφορές μας, μας εμποδίζουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, προτιμούμε την οικειότητα της αποτυχίας έναντι του αγνώστου αποτελέσματος, με άλλα λόγια της “αλλαγής”. Στο NLP αυτό το ονομάζουμε “δευτερογενές όφελος”. Όσο περίεργο και αν φαίνεται, για τους περισσότερους ανθρώπους ο φόβος του άγνωστου αποτελεί ισχυρότερο εμπόδιο για πρόοδο παρά ο πόνος των επαναλαμβανόμενων αλλά οικείων αποτυχιών. Συνεπώς, οι πλέον πετυχημένοι άνθρωποι, σε οποιοδήποτε πεδίο και αν δραστηριοποιούνται, είναι αυτοί που καταφέρνουν να βρίσκονται με συνέπεια εκτός της ζώνης άνεσης τους, περνώντας έτσι σε ένα άλλο επίπεδο. Όσο δε, λειτουργούμε περισσότερο με αυτόν τον τρόπο, τόσο μετατρέπουμε αυτή τη συμπεριφορά σε δομικό στοιχείο της προσωπικότητάς μας. Μέσω του NLP μαθαίνειs πώς να επιστρατεύεις ανά πάσα στιγμή την άριστη, υψηλών επιδόσεων κατάσταση, αντί για τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις που αναφέραμε πριν. Εφόσον μάθεις το πώς, αρχίζεις άμεσα να παρατηρείς σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Καταλαβαίνω βέβαια πως κάτι τέτοιο ακούγεται κάπως απίστευτο για να είναι αληθινό και όμως είναι! Δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα εύκολο βέβαια και όπως όλα στην ζωή χρειάζεται και αυτό εξάσκηση, είναι όμως πολύ απλό, μόλις μάθεις το “πώς”.

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να παραδίδετε σεμινάρια NLP και στην Ελλάδα;

Πριν από μερικά χρόνια σε μια συζήτηση που είχα με τον David Shephard, ιδρυτή της Performance Partnership στο Λονδίνο, με τον οποίο είχα ολοκληρώσει και την εκπαίδευσή μου, άρχισα να μιλάω για το πώς θα μπορούσαμε να προσφέρουμε πανομοιότυπα με το Λονδίνο προγράμματα και στην Ελλάδα. Έχοντας ήδη αφιερώσει σημαντικό χρόνο πηγαινοερχόμενος στο Λονδίνο, πρώτα για εκπαίδευση και μετά για δουλειά, σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία για κάποιον στην Ελλάδα να μπορεί να παρακολουθήσει τέτοιου επιπέδου σεμινάρια, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσει τον χρόνο και τα έξοδα ενός ταξιδιού στο εξωτερικό. Έτσι λοιπόν, τον Μάιο του 2009, οργανώσαμε το πρώτο επταήμερο NLP Practitioner Certification πρόγραμμα, με οπτικοακουστικό υλικό, στην Ελλάδα, που είναι αναγνωρισμένα από τους οργανισμούς ANLP και ABNLP. Η αρχική μου σκέψη ήταν να παραδίδουμε αυτού του τύπου σεμιναρίου μία φορά το χρόνο, καθότι είναι ένα αρκετά εντατικό πρόγραμμα και παραδίδεται στα Αγγλικά. Εντούτοις πρέπει να παραδεχτώ ότι η υποδοχή του πρώτου σεμιναρίου μας ώθησε να οργανώσαμε τελικά τρία NLP Practitioner εκείνη τη χρονιά, καθώς και να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας και τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα που στηρίζονται στο NLP.

Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς NLP;

Μπορεί κανείς να γνωρίσει κάποιες σημαντικές αρχές και πρακτικές του NLP μέσα από βιβλία, όπως ξεκίνησα και εγώ, από ενημερωτικές ημερίδες ή εκπαιδεύσεις και φυσικά από ένα πρόγραμμα coaching βασισμένο στο NLP. Ωστόσο, για την απόκτηση της πιο ολοκληρωμένης γνώσης και αποτελεσματικής πρακτικής εφαρμογής του NLP θα ήταν καλύτερα να συμμετάσχει σ’ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιστοποίησης NLP, ξεκινώντας από το επίπεδο του Practitioner. Εκεί είναι που η θεωρία μετατρέπεται σε πράξη και αρχίζει η ουσιαστική εμπέδωση της στάσης του NLP, καθώς και των διαφόρων εργαλείων και μεθόδων που χρησιμοποιούνται. Στη συνέχεια βέβαια, μπορεί κανείς να προχωρήσει και σε πιο εξελιγμένα στάδια, όπως Master Practitioner και Master Coach, καθώς και Trainer και Master Trainer.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο όφελος που έχετε αποκομίσει από το NLP μέχρι στιγμής;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση και δύσκολη….. γιατί υπάρχουν τόσα πολλά! Θα έλεγα ότι πέρα από την τεράστια διαφορά που είδα στην αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας μου, το μεγαλύτερο όφελος που μου έχει προσφέρει το NLP είναι η ικανότητα να κατανοώ το τι είναι “ακριβώς” αυτό που θέλω, και προπαντός τη γνώση ότι η επιτυχία αυτού είναι στα χέρια μου. Σε ένα μεγάλο βαθμό, μου επέτρεψε ουσιαστικά να γίνω coach του εαυτού μου. Βέβαια, η εμπειρία μας διδάσκει ότι τελικά όση περισσότερη γνώση αποκτάς, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι το πόσο λίγα πραγματικά ξέρεις!

Joanna Papachristou, THE ECONOMIST

John Stockdale 
 
      JOHN2
Master Coach & Trainer of NLP
32, Artemidos & Filadelfeos St.
Kefalari-Kifissia 145 62, Athens, Greece
tel:210 623 6910 or 6920
fax:
210 623 3340
email:
john@stockdaleconsultants.com