Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Τι απασχολεί το μυαλό

Με σκέψεις ή φαντασιώσεις που είναι άσχετες με τη δραστηριότητα που κάνουν εκείνη τη στιγμή απασχολούν το μυαλό τους τη μισή μέρα οι άνθρωποι χωρίς να το συνειδητοποιούν, σύμφωνα με ψυχολόγους του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Μάλιστα, τα καθημερινά αυτά νοητικά «ταξίδια» κάνουν τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους απ’ ό,τι θα ήταν σε σύγκριση με το αν απασχολούσαν το μυαλό τους με ακριβώς αυτό που κάνουν την κάθε στιγμή.

Η δραστηριότητα αυτή που απασχολεί εκτός από το σώμα και τον νου των ανθρώπων περισσότερο από κάθε άλλη είναι το σεξ, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι την ώρα του σεξ οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από κάθε άλλη ώρα της ημέρας. Σύμφωνα με τη μελέτη των Ντάνιελ Γκίλμπερτ και Μάθιου Κίλινγκγουορθ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», «το ανθρώπινο μυαλό είναι περιπλανώμενο και ένα περιπλανώμενο μυαλό είναι δυστυχισμένο».

Μέσω της εφαρμογής του iPhone που υπάρχει στη διεύθυνση www.trackyourhappines.org 2.250 άτομα από 83 χώρες κλήθηκαν να στέλνουν συχνά μέσα στην ημέρα, ακόμα και την ώρα... του σεξ, πόσο ευτυχισμένοι ήταν, τι έκαναν και τις σκέφτονταν. Το 47% του χρόνου οι άνθρωποι... «ονειρεύονταν» ενώ ήταν ξύπνιοι! Οι ψυχολόγοι συμπέραναν ότι οι περιπλάνηση του νου δεν είναι συνέπεια αλλά αιτία του αισθήματος δυστυχίας.