Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Το σαλιγκάρι.

«Προ καταβολής κόσμου»!

Κάποτε, λέει ο μύθος, ρώτησαν το σα­λιγκάρι: -Πότε θα φτάσεις, έτσι που πας; -Το πρόβλημά μου, απάντησε το σαλιγκάρι, δεν είναι το πότε θα φτά­σω έτσι που πάω... αλλά το πού πάω!

Το σαλιγκάρι ανεβαίνει στις πέτρες, προσπερνάει τις ρίζες των δένδρων, κατεβαίνει στα πεζοδρόμια, διασχίζει ακα­νόνιστα τους δρόμους ψάχνοντας ενα­γώνια με τις μικρές κεραίες του να αντι­ληφθεί το περιβάλλον του. Συχνά δε σ' αυτό το ακατάστατο πέρασμά του συν­θλίβεται στο έδαφος μαζί με το σπίτι του που κουβαλάει μονίμως στην πλά­τη του. Συνθλίβεται ως επί το πλείστον στο πιο άνετο μέρος των τυφλών δια­δρομών του, στον ίσιο δρόμο, εκεί που δεν υπάρχουν πέτρες, ρίζες δένδρων, άλλα εμπόδια.

 Έτσι σαν το σαλιγκάρι πορεύεται ο άν­θρωπος στον κόσμο. Τυφλός και αργός στο πέρασμά του... ψάχνει κι αυτός με τις μικρές κεραίες του μυαλού του να αντι­ληφθεί τον κόσμο γύρω του, το νόημα των «ανόητων» καταστάσεων της ζωής.

Και συχνά, όπως το σαλιγκάρι, συν­θλίβεται και αυτός κάτω από το βάρος των τραγικών καταστάσεων της ζωής· των ασθενειών, των αποτυχιών, των αδικιών, των πολέμων.

Ο άνθρωπος! Μια χούφτα σκόνη, ελά­χιστος κόκκος άμμου μέσα στο απέραν­το σύμπαν. Ποιος είναι; Από πού ήρθε; Πού κατευθύνεται;

Τι είναι; Σαλιγκάρι που σέρνεται σε ά­γνωστους και αβέβαιους δρόμους; Ζώο δίποδο και άπτερο, όπως τον όρισε ο Πλάτων;

Τι είναι; Απόγονος πιθήκων; Ατμός που διαλύεται; Σαπουνόφουσκα που εξαφανίζεται; Αγριολούλουδο που ξεραί­νεται, σκόνη στον άνεμο;

Τι είναι; ογδοντάχρονη σκιά; Κληρονό­μος δυο μέτρων γης;

Έσκυψαν οι φιλόσοφοι πάνω του, τον διύλισαν οι επιστήμονες στα εργαστήριά τους, τον εμπαίζουν αδίστακτα οι αδί­στακτοι συμφεροντολόγοι καθοδηγητές πάσης φύσεως· επιστήμονες και φιλό­σοφοι, ψυχολόγοι και πολιτικοί, μάγοι, λογοτέχνες, θρησκευτικοί εκπρόσωποι των αναρίθμητων πλανών και αιρέσεων, πλανώντες και πλανώμενοι.

-Έλα! Έλα σε μας, του φωνάζει ο κα­θένας τους. Έλα μαζί μας, ο δικός μας δρόμος είναι ο καλύτερος, ίσιος, ευχάριστος, ξεκούραστος. Και το ταλαίπω­ρο σαλιγκάρι - ο άνθρωπος - τους πι­στεύει. Κατεβαίνει από τα βράχια και τις απότομες πλαγιές στους ίσιους δρόμους των ψευδολόγων οδηγών. Εκεί θα σύ­ρεται με τους πολλούς στα 70-80 χρό­νια της χωρίς νόημα ζωής. Κι εκεί αργά ή γρήγορα θα συνθλιβεί και οι κεραίες του μυαλού του θα χαθούν, δίχως να έχουν κατορθώσει να τον πληροφορή­σουν πού πάει, ποιος είναι ο θεόσδοτος προορισμός του και ποιος ο δρόμος ο σωστός για να βρεθεί εκεί.

Εκεί! Εκεί όπου ο μόνος αληθινός ο­δηγός και φίλος του ανθρώπου τον κα­λεί: «εις κληρονομίαν άφθαρτον καί αμίαντον καί αμάραντον» (Α' Πέτρ. α' 4)· να κληρονομήσει βασίλειο που δεν φθείρε­ται, δεν μολύνεται από κάποιο κακό, δεν μαραίνεται - είναι αιώνιο!

Γι’ αυτή την κληρονομιά τον προορί­ζει, σ' αυτήν τον καλεί να μετάσχει, προς αυτή τον οδηγεί. Τον άνθρωπο, το πλά­σμα Του, τον καθένα μας.

Δεν είμαστε σκιά και όνειρο, μικροί και ασήμαντοι, άτυχα σαλιγκάρια της μαραμένης γης. Είμαστε «υιοί Υψίστου», γυιοί του Θεού, κληρονόμοι του αιωνίου βασιλείου Του. Δεν είμαστε γέννημα του χθες, πόνος του σήμερα, σκόνη της μέ­ρας της αυριανής.Είμαστε αιώνιοι! Μας διάλεξε ο Θεός «προ καταβολής κόσμου» και μας προόρισε «εις υιοθεσίαν» (Εφεσ. α' 4, 5), να είμαστε παιδιά Του, «τέκνα Θεού»! «Ει δε τέκνα, και κληρο­νόμοι, κληρονόμοι μεν Θεού, συγκληρο­νόμοι δε Χριστού» (Ρωμ. η' 16, 17). Τέ­κνα Θεού και κληρονόμοι... Τι κληρονό­μοι; Κληρονόμοι της θεϊκής δόξας! Όμοι­οι με τον Δημιουργό μας, νέοι «κατά χά­ριν» θεοί! «Κατά χάριν»... όχι από τη φύ­ση μας, όχι με τις δικές μας δυνάμεις και ικανότητες... αλλά από τη δική Του χά­ρη και δωρεά.

Μπροστά σ' αυτή την ασύλληπτη δόξα που μας έχει ετοιμάσει, στην οποία μας οδηγεί και την οποία περιμένει εναγώνιο όλο το σύμπαν κρατώντας την αναπνοή του... τί είναι τα λίγα ή πολλά «παθήμα­τα του νυν καιρού» (Ρωμ. η' 18, 19), οι όποιες μικρές ή μεγαλύτερες δοκιμασί­ες της ζωής; Τι είναι οι κρίσεις οι οικο­νομικές, οι αδικίες, τα βάσανα και οι αρ­ρώστιες, οι θλίψεις, οι πόνοι, οι συμφο­ρές;

Λίγο χρειάζεται... Λίγη σκέψη, απλή λογική. Δεν είμαστε σαλιγκάρια... Υπο­ψήφιοι θεοί είμαστε... Μην πνιγόμαστε στα μικρά και πρόσκαιρα της πρόσκαι­ρης τούτης ζωής!

Ευτυχισμένοι οι πιστοί που μέσα στη σύγχυση και την απελπισία των καιρών κρατούν τούτη τη φλόγα αναμμένη στην ψυχή. Τη φλόγα της μεγάλης κλήσεως:

Μας διάλεξε ο Θεός να γίνουμε όμοι­οί Του πριν ακόμα δημιουργήσει τον κό­σμο! «Εξελέξατο ημάς προ καταβολής κόσμου»!